Een voorbeeld van body-piercing.
Aangepast

Een mondpiercing is slecht voor je tandvlees

Een ringetje in de lip of staafje in de tong, ongeveer 5 procent van de jongeren in Nederland loopt er mee rond. Dat die mondpiercings je gebit kunnen beschadigen was al langer duidelijk, maar inmiddels zijn ook de precieze risico's bekend.

Zo geeft een piercing in de lip je vier keer zoveel kans op teruggetrokken tandvlees en verdubbelt een tongpiercing de kans op tandbreuken. Dat blijkt uit het onderzoek waar mondhygiënist Nienke Hennequin-Hoenderdos vandaag op promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Nienke promoveert vandaag aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijdens haar werk als mondhygiënist heeft Nienke al veel probleemgevallen voorbij zien komen. Als voorbeeld noemt ze een meisje met een horizontale piercing door de tong. Nienke: "Het metaal tikte tijdens het praten telkens tegen haar tanden, het is dan een kwestie van tijd voordat die tanden breken."

Hoewel dat ernstig klinkt, is het volgens Hennequin-Hoenderdos niet eens het grootste probleem. "Breuken in de tand kun je laten herstellen", vertelt ze. Het is juist opgetrokken tandvlees dat volgens haar blijvende schade aanricht.

Die tandproblemen waren voor Jade (20) een reden om haar tongpiercing eruit te halen. "Mijn voortanden werden steeds gevoeliger en later braken er zelfs stukjes af", vertelt ze. Vooral het spelen met het balletje van de tongpiercing veroorzaakte uiteindelijk pijn.

Dat er nu meer duidelijk is over het risico's vindt Jade een goede zaak. "Eigenlijk was ik er destijds helemaal niet zo bezig, maar mensen moeten echt de risico's kennen voor ze een mondpiercing nemen."

Jade (20) haalde haar tongpiercing er definitief uit.

Over die risico's maakt Demi (22) zich weinig zorgen. Ze liet twee maanden geleden een tongpiercing zetten en heeft er tot dusver weinig last van. "Ik liet vrijdag mijn gebit nog controleren, maar alles is in orde."

Ze laat haar mondpiercing voorlopig dus nog even zitten. "Ik vind het vooral mooi staan en het is uiteindelijk mijn lichaam."

Demi heeft geen problemen met haar tongpiercing

"Als iemand een mondpiercing wil, zeggen we altijd dat het beschadiging aan het tandvlees kan opleveren", zegt Hugh Stoffers van Tattoo Moby. Vooral bij het zetten van de tongpiercing kan er volgens hem het nodige misgaan.

"Zet een tongpiercing te ver naar voren en je zult zien dat mensen ermee gaan spelen. Dan krijg je beschadigingen. Maar als je het staafje te ver naar achteren zet, loop je weer het risico dat het uiteindelijk in je tong groeit."

Volgens Hugh is het zelf zetten van een mondpiercing daarom het domste wat je kunt doen. "Ga altijd naar een professional en neem de tijd voor een goede nazorg."

Deel artikel: