NOSop3

De oorlog tussen Oekraïne en Rusland gaat ook op het internet verder

NOS
Geschreven door
Fleur de Weerd
Redacteur NOS op 3

Censuur, noemt de ene Oekraïner het. Een gerechtvaardigd middel om propaganda mee te stoppen, vindt de ander.

In Oost-Oekraïne wordt momenteel nauwelijks meer geschoten, maar online zijn de gevechten tussen Oekraïne en Rusland deze week weer flink opgelaaid. En de middelen die Oekraïne daarbij inzet, vallen niet bij iedereen in goede aarde.

Dinsdag verbood de Oekraïense president Porosjenko namelijk het gebruik van een paar heel populaire Russische internetdiensten. Hij beval servers onder andere zoekmachine Yandex, e-mailserver mail.ru en sociale mediasite Vkontakte - de Russische Facebook - op zwart te zetten.

En dus kunnen miljoenen Oekraïners straks geen vrienden meer taggen, geen timelines meer checken en geen evenementen meer aanmaken.

Petro Poroshenko AFP

De Oekraïense president volgde een advies op van de Oekraïense Veiligheidsraad, zegt Rusland-correspondent David-Jan Godfroid. "Daarin stond dat de aanwezigheid van Russische bedrijven in Oekraïne de veiligheid zouden bedreigen. De internetbedrijven zouden vooral worden gebruikt om Russische propaganda te verspreiden."

Maar de president stelde het verbod ook in om de nationalistenvan de bevolking tevreden te stellen, denkt de correspondent. "Zij moeten niets hebben van Russische invloed in Oekraïne, vanwege de Russische annexatie van de Krim in 2014 en de Russische rol in de oorlog in het oosten."

Toch is niet iedereen in Oekraïne er blij mee. Hoewel de sites nog niet eens uit de lucht zijn, wordt er online al flink gediscussieerd over de blokkade.

Godfroid denkt dat de blokkade uiteindelijk tot protesten gaat leiden. "15 miljoen Oekraïners gebruiken VKontakte en 11 miljoen Oekraïners gebruiken zoekmachine Yandex, dus de president heeft hier ook zijn eigen bevolking mee."

"Ook hoor je nu al dat de Oekraïense president nu doet wat hij Rusland altijd verwijt: het onbereikbaar maken van informatie en de uitwisseling van informatie."

Woedende reacties

In Rusland is er woedend gereageerd. Volgens de woordvoerder van het Russische ministerie Buitenlandse Zaken is het 'politieke censuur' en 'agressie tegenover de Oekraïense bevolking'.

Volgens de Oekraïense overheid hebben de Russen direct gereageerd. Gisteravond werd de website van de Oekraïense regering door Russen gehackt, zeggen ze in een statement op Facebook.