NOS Op 3
NOS

"Hoi, ik ben Alex en ik ga vandaag met je vliegen." Zo werd Ivonne Jansen (43) begroet door toen nog prins Willem-Alexander. Hij was de co-piloot en zij de stewardess op een vlucht met de Cityhopper, eind jaren negentig.

Ivonne wist al dat het een bijzondere vlucht zou worden. "Ik stond standby en werd opgeroepen voor een vlucht van Rotterdam naar Londen met de vraag of ik met de prins wilde vliegen."

Koning Willem-Alexander vloog gisteren voor het laatst als co-piloot in de KLM Cityhopper. Daarover vertelt hij in een groot interview in de Telegraaf.

Ivonne als stewardess NOS

Hoe was het om samen met de prins hoog in de lucht aan het werk te zijn? "Het is een hele spontane man. Heel down to earth", vertelt ze. "Er werd nog koffie door hem gehaald. Supergalant."

Uwe Hoogheid? Nee, zeg maar gewoon Alex. We zijn collega's.

Ivonne

Ivonne vroeg hem ook nog hoe hij aangesproken wilde worden. "Uwe hoogheid? Hij zei: nee hoor, zeg maar gewoon Alex, we zijn collega's. Echt top, gewoon. Dat neemt gelijk een beetje de spanning weg."

Ivonne als stewardess NOS

De passagiers hadden op de vlucht van en naar Londen niets in de gaten. "De cockpitdeur stond vroeger altijd open, maar werd nu wel dichtgehouden. Dus mensen herkenden hem alleen misschien aan z'n stem. Als er een vraag gesteld werd, gaven we weinig informatie."

Daarnaast vloog hij ook onder een andere naam, vertelt Ivonne. "Er werd niet aangekondigd dat prins Willem-Alexander vloog, maar dat 'meneer Van Buren de co-piloot was'."

Ivonne als stewardess NOS

De koning vloog 21 jaar lang twee keer per maand met de Fokker 70. Passagiers hadden vaak geen idee dat hij achter de knuppel zat. Koning Willem-Alexander laat zich nu omscholen, zodat hij ook een Boeing 737 kan vliegen.

STER reclame