NOSop3

Umit kan echt iedereen leren rappen: scholier, student of bejaarde

NOS

Een klein zaaltje in de kelder van een buurthuis in Den Haag. "Ken je je tekst uit je hoofd? Goedzo."

Umit organiseert al jaren workshops voor jongeren in Den Haag. "Ik leer ze teksten schrijven en neem ze mee naar de studio om het op te nemen. Uiteindelijk maken we ook een videoclip."

We namen een kijkje:

Workshop rappen

Een van de jongens is 13 jaar oud, sommigen zijn al veel ouder, soms 26: "Dat is eigenlijk boven de doelgroep, maar je kunt moeilijk nee zeggen", zegt Umit Colgecen, rapper uit Den Haag.

"Ik kom op basisscholen, middelbare scholen, buurthuizen. Soms zelfs een bejaardentehuis of verzorgingstehuis", zegt Umit. "Je zou zeggen dat die niet kunnen rappen, maar echt iedereen kan het."

Je maakt je lost van je ketens, je geeft niet op, want je weet het wel beter.

Rapt een jongen uit het Haagse Segbroek

De workshops zijn populair. Iedere zaterdag komen er tientallen kinderen op af. Ze betalen 1 euro contributie per keer.

In het zaaltje zit een handvol jongens naar elkaar te luisteren. Het rappen leert ze bijvoorbeeld om beter te communiceren met hun ouders. "Sommigen zitten vast of in de knoop. Daar proberen we dan een nummer over te schrijven", zegt Umit. "Maar de meesten willen gewoon optreden, geld verdienen."

Bij een buurthuis moet je het over andere dingen hebben. Geen bitches of haters enzo. Kies iets algemeners, iets over moeders misschien?

Umit Colgecen

"Ik heb goed nieuws. Volgende week heb ik een optreden voor jullie geregeld en je krijgt ook betaald", vertelt Umit tegen een groepje van drie. "Nice!"

De jongens gaan in de zomer verschillende festivals in Den Haag af. Daar moeten ze hun nummers wel een beetje op aanpassen, zegt Umit. "Bij een buurthuis moet je het over andere dingen hebben. Geen bitches of haters enzo. Kies iets algemeners, iets over moeders misschien?"