Aangepast

Zo komen studenten aan hun illegale ritalin

Dat studenten zo af en toe een ritalinnetje gebruiken als ze hard moeten blokken, is niet nieuw. Toch werd het deze week weer bevestigd door een onderzoek van het IVM (het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik). Die deed een steekproef onder 400 studenten en concludeerde dat ze op grote schaal adhd-medicijnen gebruiken.

Maar hoe komen die studenten aan hun brain boost? We namen de proef op de som bij de UB en vroegen willekeurige studenten of ze weleens ritalin gebruikten tijdens het studeren en hoe ze er dan aan komen.

Een van de (anonieme) studenten gebruikt soms ritalin van haar broertje, dat adhd heeft. "Als ik superveel moet lezen tijdens een tentamenweek, neem ik weleens een of twee pilletjes en dan kan ik me echt focussen", vertelt ze. Haar broertje verkoopt ook weleens pilletjes. "Hij gebruikt zelf alleen als hij naar school gaat, dus hij houdt pillen over."

Voorraadje

Volgens het IVM-onderzoek gaat het inderdaad vaak via vrienden of bekenden. Uit navraag bij de branchevereniging voor apothekers blijkt dat je een voorraad voor drie maanden meekrijgt als je ritalin voorgeschreven krijgt voor chronisch gebruik. Meestal gaat het bij zo'n recept om 1 à 5 pillen per dag. Niet vreemd dat aardig wat voorraadkastjes vol liggen.

Ik ken iemand die een handeltje is gestart met een nepverklaring waarmee hij ritalin kon krijgen.

Anonieme student

Een van de studenten vertelt dat hij veel mensen kent die ritalin gebruiken om beter te presteren en dat vrij normaal vinden. Hij weet alleen niet hoe ze er precies aan komen, omdat hij het zelf niet doet. Dat weet een andere student dan weer wel: "Ik ken iemand die een handeltje is gestart met een nepverklaring waarmee hij ritalin kon krijgen."

Dat gebeurde op haar middelbare school, waar rond de eindexamenperiode veel mensen ritalin gebruikten.

Online bestellen

Een andere optie om aan de 'rita' te komen, is online. En dat hoeft niet eens via het dark web. Er zijn websites waarop je strips kunt bestellen, die via de post verstuurd worden.

Een testbestelling bij een Nederlandse site waar je zonder recept terechtkunt, kwam de volgende dag aan. Twee pillen (we bestelden er één) kwamen in de originele strip, twee enveloppen en een tissue binnen. De betaling ging met bitcoins.

Zonder recept bestelde ritalin

Handelaar

De oprichter van de website wil, na wat aandringen, via e-mail een aantal vragen beantwoorden over de online handel in ritalin. Allereerst benadrukt hij dat alle kopers anoniem zijn. Hun gegevens worden direct gewist en betalingen gaan met bitcoins.

Hoeveel hij verkoopt, wil hij niet vertellen. Ook niet hoe hij dan weer aan de pillen komt.

Hij is zijn handel begonnen omdat hij betrouwbare ritalin wil verkopen aan mensen die hun privacy willen behouden. Verder beweert hij dat deze verkoop gedoogd wordt.

Illegaal

Maar dat laatste klopt niet. Hoe populair ook, het is illegaal om ritalin te verhandelen en het hoofdbestanddeel Methylfenidaat staat op lijst 1 van de opiumwet als 'harddrugs'. De (door)verkoop buiten de apotheek om is strafbaar.

Deel artikel: