Aangepast

Internetfenomeen Pepe the Frog door eigen maker om zeep geholpen

Matt Furie tekende Pepe the Frog in 2005 voor het eerst. Een stripje waarin Pepe met zijn broek op zijn enkels staat te plassen werd door bezoekers van het forum 4chan vaak gebruikt en zo werd de internetmeme geboren. De kikker werd onwijs populair - er zijn online duizenden versies van hem te vinden.

Een (internet)meme is een populaire foto of video die viral gaat. Het verschil is dat bij een meme er telkens aanpassingen worden gedaan door gebruikers aan het origineel. Dit gebeurt bijvoorbeeld met letters of simpel uitgeknipte delen van het plaatje. Vaak gaat zo'n parodie een eigen leven leiden op social media en fora.

  • Know your meme.com
    Meme: Is Pepe racist?
  • Matt Furie

Het was allemaal nog onschuldig tot Pepe the Frog werd omarmd door extreem-rechtse types in de VS. Ze maakten bijvoorbeeld versies van de kikker met een Hitler-snor en zo groeide Pepe uit tot een haatsymbool.

Trump aanhangers in het Alt-right kamp gebruikten de tekening ook regelmatig, wat er voor zorgde dat Hillary Clinton zich uitsprak tegen de kikker. Na mislukte pogingen om de reputatie van de kikker te veranderen was de tekenaar er klaar mee: hij liet zijn kikker overlijden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel: