De Jeugd van Tegenwoordig op de Dam
Aangepast

'We vieren dat we facking lekker gaan'

Gisteren waren ze bij de Dodenherdenking en vandaag vliegen ze per helikopter het land door om verschillende bevrijdingsfestivals te bezoeken: de Jeugd van Tegenwoordig. Samen met De Staat zijn ze dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid.

En dat begrip, vrijheid, houdt de rappers bezig.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Freddy staat bijvoorbeeld stil bij 'alle mensen die voor onze vrijheid hebben gevochten'. Maar wat die vrijheid precies is, daar is geen duidelijk antwoord op te geven, zegt Willie Wartaal. "Dat blijft heel moeilijk en abstract. Hier is het heel belangrijk dat iedereen gelukkig kan leven en niemand pijn heeft. Dat klinkt heel makkelijk, heel simpel, maar zo is het niet overal."

Om nou te zeggen hé, ik ben ambassadeur van de vrijheid, koppie op hè. Daar heb je geen moer aan.

Willie Wartaal

"Dit is toch wel een goed moment om te vieren dat wij facking lekker gaan", zegt Willie. "Maar ook om niet te vergeten dat het niet altijd hetzelfde is geweest. En dat er andere plekken zijn waar mensen nu op dit moment gewoon slecht gaan."

Vrijheid heeft volgens Pepijn ook te maken met hoe je je leven kunt inrichten, en de middelen die je daarvoor hebt. "Er zijn in Nederland denk ik ook een heleboel mensen die beperkt zijn in wat ze kunnen doen in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld mensen die in de schulden zitten en nog nauwelijks het hoofd boven water kunnen houden."

Geen tijd meer om echt te leven

Vrijheid betekent voor hen dus ook financiële vrijheid. Daarom is de Jeugd ook bij de schuldhulpverlening in Amsterdam geweest. Daar hoorden ze over jongeren die zichzelf waren verloren in de rode cijfers. "Die houden bijna niet meer genoeg tijd over om echt te kunnen leven", vertelt Pepijn.

Mensen in de schuldhulpverlening een boodschap meegeven, vindt Willie lastig. "Om dan te zeggen hé, ik ben ambassadeur van de vrijheid, koppie op hè. Daar heb je geen moer aan. We moeten elkaar gewoon helpen."

Dat klinkt volgens hem clichématig. "Maar het is ook gewoon niet anders. En iedereen weet het eigenlijk ook wel."

Deel artikel: