Trackmania is naast League of Legends (foto) een van de grote e-sportgames
Aangepast

Gamer Koen Schobbers krijgt topsportstatus op zijn universiteit

De gewoonste zaak voor topsportende studenten: een aangepast studietraject krijgen om studie en sport te kunnen combineren. Maar het is nieuw voor e-sports. E-sporter Koen Schobbers (24) krijgt bij het AMC Amsterdam de topsportstatus. Zo kan hij naast zijn coschappen Geneeskunde, ook blijven gamen. "Ik moet tussen de tien en de vijftien uur trainen in de week. Dat is met mijn coschappen niet te combineren", zegt Koen.

Dus besloot hij naar het Academisch Medisch Centrum Amsterdam te stappen om de mogelijkheden te bespreken. Na een flinke onderhandeling krijgt hij nu dezelfde status die bijvoorbeeld Epke Zonderland heeft, als geneeskundestudent in Groningen. "De status van topsporter krijg je niet zomaar", vertelt Marlies Schijven van het AMC. "Maar Koen heeft de bijzondere kwaliteit dat hij op heel hoog niveau e-sports beoefent. Koen is echt een topgamer."

Koen Schobbers (23)

Zonder topsportstatus zou Koen naast zijn coschappen niet door kunnen gaan met gamen. "Het is niet te combineren", vertelt Koen. "Als je coschappen loopt is dat echt fulltime. Dan zal je ook een aantal hobby's moeten opgeven. Ik zou dan gaming moeten opgeven."

Er komt aardig wat kijken bij e-sporter zijn. Niet alleen moet Koen tien tot vijftien uur per week trainen, ook reist hij de wereld over voor toernooien en streamt hij op Twitch. "Je moet verder kijken dan de gamer achter zijn computer. Achter een professionele gamer zit bijvoorbeeld heel veel fysieke activiteit." Koen heeft ook een tijdje een fitnesscoach en een diëtist gehad, met wie hij vooral online contact had. "Professionele e-sporters zijn goed gebouwd. Want een goede fysieke bouw zorgt voor een goede focus in de game en ook een uithoudingsvermogen bij een lange wedstrijd."

Het AMC ziet genoeg reden om Koen topsporter te noemen. "Het AMC heeft gemeend dat Koen daar echt aan voldoet", vertelt professor Schijven. "Dus Koen is welkom om een aangepast coschap-pakket te komen lopen. Koen zal daarmee wat langer over zijn coschappen doen, maar hij heeft wel de mogelijkheid om zijn e-sports op hetzelfde hoge niveau te blijven beoefenen."

Die erkenning is volgens Koen heel belangrijk voor e-sports in het algemeen. "Ik denk dat als een universiteit, echt een goede universiteit, een gamer serieus neemt, dan laat dat toch wel wat zien", zegt hij. Het geeft volgens hem een signaal af aan andere universiteiten. En aan het NOC*NSF, het Nederlands Olympisch sportcomité. Uiteindelijk wil Koen dat e-sports een Olympische sport wordt. "Ik hoop ook echt dat men begrijpt dat gaming niet meer zomaar een spelletje is. Het is groter en het wordt steeds professioneler."

Deel artikel: