Paul, koffie, yoghurt en een LSD'tje
Aangepast

Goedemorgen, kop koffie, bakje yoghurt en een béétje LSD

Een klein beetje LSD nemen om beter te presteren op je werk. In Silicon Valley is dat 'microdosing' een nieuwe trend op de werkvloer. Omdat de druk hoog is bij tech-bedrijven, beginnen mensen hun dag met een klein beetje LSD. Zouden ze creatiever, scherper en socialer van worden.

Paul Austin (28), een Amerikaan, is microdoser. Zeven maanden lang nam hij elke week kleine hoeveelheden LSD en schreef na die ervaringen een handleiding. "Als ik LSD neem, raak ik in een flow, ik verdoe geen tijd meer. We kennen allemaal die dagen dat je naar je scherm zit te staren. Die heb je dan niet meer."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Meestal begint Paul 's ochtends met microdoseringen. "Ik neem het met mijn koffie, dat wordt dan een soort psychedelische koffie. Dan ben ik scherper tijdens werk, maar ook 's avonds heb ik er profijt van: ik ben socialer en geïnteresseerder in anderen. Maar het is geen partydrug. Het helpt je vooral te focussen."

Paul krijgt, ondanks critici die op risico's wijzen, veel vragen van mensen die microdoseren willen proberen. Hij reist de wereld rond om lezingen te geven. Zelf doet hij het zo af en toe nog. "Als ik een presentatie moet geven bijvoorbeeld. Dan neem ik het om te ontspannen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Bij alle drugsonderzoeken wordt naar het effect van gebruikelijke doseringen gekeken. Maar over microdosering is nog weinig onderzocht. "Wat we wel weten", zegt Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut, "is dat je in principe niets merkt van microdoseringen. Het geeft geen psychoactieve effecten, dus je merkt niet dat je aan het trippen bent."

Trimbos is sceptisch over de succesverhalen. "Het grote punt is namelijk het placebo-effect. Het kan goed zijn dat mensen denken dat het van invloed is op hun creativiteit en daardoor juist creatiever worden."

Daarom raadt het Trimbos Instituut zelf experimenteren af. "Het is heel moeilijk te meten wat nou precies een microdosering is. Je kunt wel 10 microgram willen nemen, maar het kan ook zijn dat die druppel LSD niet gelijk verdeeld is over de zegel. Dan neem je veel meer dan je denkt."

"Bovendien, stel dat je een latente psychose hebt, een psychose die nog niet tot uiting is gekomen, dan kan ook zo'n kleine dosering die triggeren. Ook zijn er middelen die worden verkocht als lsd, maar andere tripmiddelen bevatten. Dat is ook nog een risico."

Deel artikel: