NOSop3

Voorbereiden op de Spelen: proberen om niks te breken

Aangepast
NOS

Voor de deuren van Sportcentrum Papendal vandaag geen atletiek, maar wel skateboarden. Die sport komt in 2020 voor het eerst op de Olympische Spelen in Tokyo. In totaal zijn twintig skateboarders door bondscoach Sjoerd Vlemmings geselecteerd. Die werden vandaag gepresenteerd.

"Het is een grote groep, maar ik wil niet op een paard wedden. Dat is ook omdat alles nieuw is. Ik heb op inzicht gekozen en het zou zonde zijn om bepaalde talenten niet mee te nemen."

Maar ze gaan natuurlijk niet allemaal naar de Spelen. Er zijn twee disciplines street en park. "Bij zowel de dames als de heren zijn er in die disciplines twee plaatsen mogelijk, dus we zouden er met vier mensen naartoe kunnen", vertelt Sjoerd.

Zonder lol kun je de sport niet doen.

Keet

Een van die vier zou zomaar eens Keet Oldenbeuving kunnen zijn. Ze pas 12 en als de Spelen beginnen zal ze net 16 zijn. Maar met die leeftijd is ze niet echt bezig. "Het maakt nooit zo heel veel uit hoe oud je bent, in de skateboardcultuur. Iedereen doet gewoon lekker mee."

Kate traint veel in een skatepark in Utrecht, maar een van de leukste dingen aan skateboarden vindt ze juist dat je het overal kunt doen. "De sport is belangrijk, maar ik denk dat lol hebben iets belangrijker is. Want zonder lol kun je de sport niet doen."

En of ze goud gaat winnen? "Het zou wel tof zijn natuurlijk, maar ik denk niet dat dat in de eerste keer al lukt"

1/3Keet Oldenbeuving (12) NOS
2/3Candy Jacobs (26) NOS
3/3Douwe Macaré (24) NOS

"Veel skaten, reizen, wedstrijden doen en proberen om niks te breken". Zo bereidt Candy Jacobs (26) zich voor op Tokyo 2020. Ze is op dit moment de nummer 2 van de wereld bij de dames en ook zij zit in de selectie.

Dat de sport nu Olympisch wordt, is volgens haar goed nieuws. "Ik vind het vet. Zo worden er alleen maar meer skateparken gebouwd, er komen meer skaters, dus voor mij is het alleen maar leuk."

Daarnaast is Candy trots dat ze vandaag op Papendal staat. "Ik vind het echt heel er tof dat mijn sport zo serieus genomen wordt dat wij vandaag hier mogen zijn."

Volgens Douwe Macaré (24) gaat er niet heel veel voor hem veranderen nu hij in de selectie zit. "Eigenlijk blijft het een beetje zoals nu. Gewoon zoveel mogelijk skaten, maar dan met de bondscoach op de achtergrond. Verder, gezond eten."

Toch blijft het voor hem ook belangrijk dat hij lol houdt in de sport. "Zodra je van je hobby je beroep maakt moet je ook zorgen dat het je hobby blijft."

Eerder spraken we Douwe ook al over dit onderwerp en maakten we deze video.

Douwe over skateboarden als Olympische sport

Een overzicht van de selectie:

Senioren street:

Douwe Macaré

Sewa Kroetkov

Nassim Guammaz

Robbin de Wit

Rob Maatman

Woody Hoogendijk

Tim Zom

Shajen Willems

Junioren street

Bart Buikman

Magic van Heeswijk

Jip Koorevaar

Rysan Marien

Luca Hendriks

Lars de Weerd

Pascal Moelaert

Senioren park

Nick Bax

Sjoerd Vissers

Junioren park

Bart Buikman

Jip Koorevaar

Damessenioren street

Candy Jacobs

Iris Besseling

Dames junioren street

Keet Oldenbeuving

Roos Zwetsloot