NOSop3

Marokkaanse 'rich kid' crasht dronken en wordt nog opgepakt ook

Aangepast
YouTube

Een Marokkaanse miljardairszoon is gisteravond opgepakt, nadat hij patserig had laten zien hoe hij z'n Ferrari in de prak had gereden en daarvoor staande werd gehouden. Het verhaal is uitgebreid beschreven in Marokkaanse media, omdat het vaker gebeurt dat rijkeluiskinderen zich misdragen.

In eerste instantie kwam de jongen ervan af met alleen een proces verbaal, maar nadat de video die hij had gemaakt (zie hieronder) viral was gegaan, kon de Marokkaanse politie weinig anders dan hem toch nog oppakken.

Met Hamza Darham werden ook de twee agenten die het ongeluk afhandelden opgepakt. Het is onduidelijk waarom dat is.

De Marokkaanse miljardairszoon Hamza Darham

In de video is te zien hoe Darham champagne drinkt terwijl hij achter het stuur zit. Even later staat hij dronken naast zijn zwaarbeschadigde Ferrari. Hij crashte op drie andere auto's die voor rood stonden te wachten in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. Als agenten een proces verbaal opstellen, staat hij ze uit te lachen en te provoceren.

"Voor veel Marokkanen is dit het gezicht van corruptie in het land", vertelt correspondent Sjoukje Rietbroek. "De rich kids komen vaak weg met hun gedrag, zelfs tegenover de politie. Ze hoeven alleen maar te zeggen dat hun vader ervoor kan zorgen dat de agenten hun baan verliezen."

Normaal gesproken was het rijkeluiskindje waarschijnlijk weggekomen met zijn wangedrag, omdat hij de zoon is van een overleden miljardair én de neef een Marokkaanse minister. Maar nu hij de video online heeft gezet, moeten ze er bij de politie wel iets mee.

Rich kids komen gemakkelijk weg met hun gedrag.

Correspondent Sjoukje Rietbroek

Volgens Sjoukje wordt er een beetje lacherig gereageerd op de video, maar wel met een serieuze ondertoon. "De reactie komt voort vanuit een soort machteloosheid. Weer het zoveelste rijkeluisjochie in de problemen, zeggen ze hier."

"Het verschil tussen arm en rijk is nog steeds erg groot in Marokko", vertelt Sjoukje. "Die grote ongelijkheid zit ook achter de woede van veel mensen. Sommigen kunnen nauwelijks rondkomen en dan rijdt zo'n jochie een dure Ferrari in de prak en gedraagt zich dan zo. Dat is voor veel Marokkanen heel pijnlijk."

Of er door deze video en arrestaties iets verandert? "Ik denk het niet", zegt Sjoukje. "Zulke dingen gebeuren elke dag; het is hier de norm. Met een beetje macht of geld kom je gewoon sneller ergens mee weg. Hoe lager je in de rang zit, hoe makkelijker jouw kop eraf kan."