Flo
Aangepast

Deze paal helpt je om nog nét groen licht te halen

Wachten voor een rood licht lijkt soms een eeuwigheid te duren. Bij één stoplicht in Utrecht kan je sinds vandaag vaker groen halen: op het kruispunt Marnixlaan en Amsterdamsestraatweg, het gevaarlijkste kruispunt van Nederland in 2015, volgens RTL Nieuws.

Daar staat Flo, een slimme paal die je een stukje voor de kruising vertelt hoe hard je moet rijden. "Die paal helpt fietsers vaker groen licht te halen", vertelt bedenker Jan-Paul de Beer.

Zo werkt-ie:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Moeten wachten voor het stoplicht is een grote frustratie voor fietsers, vertelt Jan-Paul. Niet gek dus dat fietsers soms nog wel eens het rode licht negeren, en doorrijden. "Het valt op zich wel mee. We hebben tellingen gedaan op dit kruispunt. 10 procent van de fietsers rijdt door rood. Dat komt overeen met het landelijk gemiddelde."

Koe = wachten

Jan-Paul bedacht daar met Springlab een oplossing voor. De radarpaal meet je snelheid en schat voor je in hoe hard je moet rijden om groen licht te halen. "Laat Flo een haasje zien, dan moet je harder rijden. Een schildpad betekent even afremmen. Een duimpje wil zeggen dat je goed rijdt, en een koe: helaas, dat wordt wachten. Maar het is wel prettig dat je dan al weet waar je aan toe bent."

De radar is bijzonder accuraat en werkt met elke fietser en in groepen. "Fietsers die achter elkaar fietsen worden achter elkaar gedetecteerd. Fietsers naast elkaar worden geregistreerd als één fietser. Zo kunnen we helpen iedereen groen licht te halen."

Het apparaat is een doorontwikkeld product; eerder maakten ze een mat met groene ledverlichting, die je naar een groen licht moest leiden.

Deel artikel: