Martijn Manders van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed maakte eerder al tekeningen bij het VOC-schip
Aangepast

Studenten helpen met opduiken VOC-schip: ik val met mijn neus in de boter

Het is de droom van elke student Archeologie: een uniek stuk tastbare geschiedenis mogen opgraven. Tientallen studenten van zes verschillende hogescholen en universiteiten gaan komende zomer hun droom laten uitkomen. Ze mogen meehelpen met de opgraving van een VOC-wrak voor de kust van Engeland.

"Dit is de reden waarom ik maritieme archeologie ben gaan studeren", zegt student Robert de Hoop.

Robert de Hoop studeert Maritieme Archeologie op de universiteit van Zuid-Denemarken

Robert is een van de studenten die in juli naar de Noordzee vertrekt. Hij zal drieënhalve maand duiken naar de schatten in het VOC-schip. "Het is een jongensdroom", zegt Robert. "Ik loop op dit moment onderzoeksstage bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, bij het maritiem programma van Martijn Manders. Ik val met mijn neus in de boter."

Hij hoopt dagelijks te mogen duiken, naar een voor hem uniek schip. "Er wordt bijna nooit zo'n grote opgraving gedaan. Zeker niet van VOC-wrakken. Het interessante aan dit wrak is dat het in 1740 met man en muis verging bij Goodwin Sands, dus het is vrij compleet."

Het schip was een Oost-Indiëvaarder. Op weg naar Batavia, dat nu Jakarta heet. "Ze hadden een lading van zilverwaren en rijkdommen. De lading ligt er ook voor een groot deel nog", zegt Robert.

De vondsten bij elkaar zijn de puzzelstukjes die het verhaal vertellen over de VOC, over de scheepsbouw, over de logistiek achter de VOC, en de mensen zelf.

Robert de Hoop

Als archeoloog is hij vooral geïnteresseerd in het verhaal dat het schip vertelt. "We zijn heel benieuwd naar hoe het schip gemaakt is. We weten daar eigenlijk nog heel weinig van af. De VOC heeft een hele belangrijke rol gespeeld in de Nederlandse geschiedenis. De vondsten bij elkaar zijn de puzzelstukjes die het verhaal vertellen over de VOC, over de scheepsbouw, over de logistiek achter de VOC, en de mensen zelf."

Onder de vondsten op het VOC-schip ook deze zilveren munten

Laura van der Schuit blijft de komende maanden aan wal, toch is er voor haar ook genoeg werk te doen. Ze studeert Communication and Multimedia Design aan de NHL Leeuwarden.

Haar team van acht studenten gaat het verhaal van het VOC-schip aan het grote publiek vertellen. "We gaan het publiek laten zien wat er is opgegraven, en proberen te laten zien hoe het leven op het schip was", vertelt ze. "En hopelijk mag ik ook een keer mee naar het schip."

Laura van der Schuit studeert Communication and Multimedia Design aan de NHL Leeuwarden

"Ik kom zelf uit een zeilfamilie. Het zit in mijn bloed, dus ik vind het een hele mooie ervaring om dit mee te maken. Het schip is gezonken in 1740 tijdens een storm. Ik hou erg van geschiedenis. En de vondsten die naar boven komen, maken de geschiedenis van het schip tastbaar. Met alle gebruiksvoorwerpen wil ik laten zien wat voor schip het is geweest."

Robert gaat met medestudenten enkele dagen per week duiken. De rest van de tijd is hij bezig met het documenteren van zijn vondsten. "Op basis van foto's en video's die onder water gemaakt worden, gaan we uiteindelijk 3D-modellen maken van het schip." Uiteindelijk zullen de archeologen van juli tot oktober 24 uur per dag duiken in ploegen. "Ik vind het heel spannend."

Deel artikel: