NOSop3

Op bezoek bij misschien wel het grootste paasvuur van Nederland

Aangepast
ANP

Vanmiddag worden in de Overijsselse gemeente Rijssen-Holten vijf paasvuren, poasboakes, beoordeeld door een jury. Het interessantst is de strijd tussen de buurtschappen Espelo en Dijkerhoek. Zoals ieder jaar gaat de strijd vooral tussen hun stapels kerstbomen en snoeihout.

Het is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven, maar het wordt steeds harder zoeken naar bouwers. Arjan Stevens, van team Espelo: "De school hier is gesloten en we moeten dus extra ons best doen om er jeugd bij te vinden."

Wint Espelo dit jaar dan wel?

Vorig jaar 'verloor' Espelo. Dat wil zeggen: ze werden tweede, Dijkerhoek won met een boake van 17,40 meter hoog en een inhoud van 6611 kubieke meter. Die van Espelo was wel hoger, maar was minder groot: 18,88 meter en een inhoud van 5714 kubieke meter.

De stapels bestaan uit kerstbomen, snoeihout en voor een groot deel ook uit dennenhout dat de bouwers van de boakes in samenspraak met Staatsbosbeheer verzamelen op de Holtenberg. Daar mag gesnoeid worden om heidegrond te behouden.

Deze editie van de paasvuren-strijd heeft een bijzonder tintje, want Paasvuur Espelo staat sinds dit jaar op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Die lijst is onder meer opgesteld om tradities in Nederland te kunnen behouden.

De 'boake' van Espelo is sinds dit jaar immaterieel erfgoed NOS

Het is nog moeilijk te zeggen wie van de twee paasvuren dit jaar met de titel aan de haal gaat. Volgens RTV Oost wachten de bouwers zo lang mogelijk met het opstapelen van kerstbomen, omdat de stapel nog inzakt en dus hoogte verliest.

"Op het moment dat de jury er is, komen de laatste jongens van het paasvuur af", zegt bouwer Arjan Stevens. "Zaterdag is het wel even zuur voor de verliezer, maar als zondag het paasvuur wordt aangestoken, is het sowieso op beide plekken feest."

Vanmiddag om 16:00 uur begint de jury met het beoordelen van de vijf paasvuren in de gemeente Rijssen-Holten. Morgenavond, om 20.00 uur gaat de fik in de boakes - dat is gelijk ook het moment dat Paasvuur Espelo officieel immaterieel erfgoed wordt.