Burgemeester Lewe
Aangepast

Enschede heeft heel eventjes een Duitse burgemeester

Er klinkt geen 'goedemorgen', maar 'guten Tag' in het stadhuis van Enschede. Daar staat voor heel even Markus Lewe, normaal Oberbürgemeister van de Duitse stad Münster, aan het roer. Hij wisselt tijdelijk van baan met zijn collega Onno van Veldhuizen.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Met deze kortstondige stoelendans willen de burgemeesters de samenwerking in de regio verbeteren. "Inwoners van Enschede en Münster komen elkaar steeds vaker tegen, de steden liggen maar 60 kilometer uit elkaar", zegt Van Veldhuizen. 

Toch zijn er nog de nodige dilemma's waar aan gewerkt moet worden. "Is de trein van Enschede naar Münster wel snel genoeg?", vraagt Van Veldhuizen zich hardop af. "Maar ook: kan je met een Nederlands diploma in Duitsland aan de slag en omgekeerd?" 

Het verschil tussen de twee landen is groot, vinden beide burgemeesters. "Jullie omgang is veel losser, terwijl wij vaak eerst heel veel regels maken", vindt Lewe. "Wij kunnen daarin nog het nodige van jullie leren." 

Dikke vergissing

Van Veldhuizen ziet weer dat veel Nederlanders denken dat alles over de grens precies hetzelfde is als thuis. "Dat is een dikke vergissing die Nederlanders misschien nog wel meer maken dan Duitsers", zegt hij. 

De verschillen ziet hij ook in het gemeentehuis. "De burgemeester mag niet hetzelfde en een wethouder is hier geen wethouder. Het helpt als je twee dagen letterlijk op de stoel van je collega gaat zitten."

De toekomstplannen zijn groot, als we de tijdelijke burgemeester van Enschede mogen geloven. "We willen dit geografisch gebied tot een succesvol centrum van Europa laten uitgroeien", zegt Lewe. "Dat is nogal een uitspraak en het kan ook alleen met voldoende onderling vertrouwen en als we doelgericht werken. Dat heb ik hier tot dusver zeker ervaren.

Vandaag is de laatste dag van de uitwisseling, morgen zijn de beide burgemeesters weer gewoon in hun eigen stad. 

Deel artikel: