Handen in de lucht tijdens het rollatordansen
Aangepast

Rollatordansen: met vier wielen de dansvloer op

Een lekkere jive of fijne Nederlandse meezinger, rollator uitklappen en de dansvloer op. In woonzorgcentrum Noorderkroon in Den Bosch kijken ze er niet meer van op. Rollatordansen is er een succes.

Docent Ashley Lievens (23) vindt dat niet zo vreemd: "De rollator heeft nog steeds een stigma. Maar als ouderen zien wat ze er op de maat van de muziek mee kunnen, dan stralen ze helemaal."

Rollatordansen is in tegenstelling tot rolstoeldansen nog niet helemaal ingeburgerd. Ieder jaar komen er een tiental instructeurs bij, vertelt Ondine de Hullu, van de Nederlandse Stichting voor Rollator Dans. "We willen op steeds meer plekken in Nederland structureel lessen gaan aanbieden."

Ouderen zijn de voornaamste klanten bij het rollatordansen, zegt De Hullu. Maar ook jongeren met een beperking kunnen er aan meedoen.

We keken een lesje met Ashley en de oudere cursisten mee:

Ashley Lievens kan elke week weer rekenen op een trouwe groep ouderen. "Meestal dansen er een stuk of twintig, voornamelijk vrouwen, mee. Net als bij het normale dansen zijn mannen in de minderheid."

Vandaag dansen er twee jarigen mee. Een van de dames is 92 geworden: "Ik kan nog steeds goed dansen. Alleen nu met de rollator." Haar buurvrouw ziet een groot verschil met vroeger, toen ze nog met haar man kon dansen. "Toen moest hij mij leiden, nu leid ik de rollator. Ik weet niet wat moeilijker is."

Docent rollatordansen Ashley Lievens aan het werk

Volgens Ashley helpt rollatordansen ouderen niet alleen bij hun noodzakelijke beweging. Ze halen er ook veel herinneringen mee op.

"Laatst vertelde een oudere dame me hoe ze tijdens de les terugdacht aan vroeger. Toen haar man nog leefde. Hoe ze samen dansten, op hun huwelijk. Het kwam allemaal weer boven. Een mooier compliment kan je mij niet geven."

Deel artikel: