Hier haal je een soa-test uit de muur
Aangepast

In Den Haag trek je een soa-test gewoon uit de muur

Probleem: je denkt dat je misschien een soa hebt en moet dan naar een huisarts om dat op te biechten. Daar zit je misschien helemaal niet op te wachten. Dat dachten Marlous Lasschuyt en Klazien Visser van Soapoli-online ook. Daarom hebben zij nu een soa-automaat in Den Haag. "Dit is een hele discrete anonieme oplossing om op een soa te testen", zegt Klazien.

Je kon ze al anoniem op internet bestellen: soa-testen. Voor hiv, chlamydia, gonorroe en syfilis kun je nu ook terecht in Den Haag bij apotheek Prins Hendrikplein. Daar staat een speciale automaat waar je dag en nacht medicijnen uit kunt halen. Vanaf vandaag haal je daar ook je soa-testen uit.

Initiatiefnemer Soapoli-online wil ze het liefst door het hele land, maar heeft daar nog niet direct plannen voor. "Deze automaat is voor mensen die het heel moeilijk vinden om met hun soa-hulpvraag naar de huisarts te gaan en niet naar de GGD kunnen," vertelt Klazien.

Discrete doos uit de automaat

Het werkt heel gemakkelijk. Buiten de apotheek staat een automaat met een touchscreen. "De automaat wordt de soa-automaat genoemd, maar je kunt er ook je pillen ophalen buiten openingstijd," vertelt Marloes. In de automaat zitten vijf verschillende testen.

"De test komt in een discrete doos uit de automaat. Thuis neem je de test af. Die stuur je naar het laboratorium en je krijgt binnen drie werkdagen de uitslag in de mail", vertelt Marloes. "Dit is heel anoniem, het is een code. Het enige dat je moet doen is op de website een e-mailadres invullen", voegt Klazien toe.

In de doos zit de test, een pipet, uitleg en een sociale retourenvelop.

Schaamte

Volgens huisarts Peter Leusink hangt er nog een flink taboe rond soa's. "Er heerst nog steeds schaamte rond seksualiteit", vertelt hij. "Een soa na een vrijpartij wordt gezien als eigen schuld, dikke bult." Hij juicht deze anonieme test dan ook van harte toe. "Deze nieuwe mogelijkheid helpt mensen om schaamte te omzeilen."

Volgens Klazien zijn de testen volledig betrouwbaar. "De testen die we aanbieden zijn laboratoriumtesten, dezelfde testen die de GGD en huisartsen aanbieden. Voor advies kun je altijd contact met ons opnemen. Wij werken met verpleegkundigen gespecialiseerd in soa's en twee artsen."

Een test uit een automaat, zou jij het vertrouwen? We vroegen het wat mensen op straat in Den Haag. Esther Elverink (17) ziet de test wel zitten. "Ik denk dat iedereen thuis gewoon wel voor zichzelf moet kunnen testen. Jongeren zijn zich niet bewust van de risico's van soa's." Volgens haar is de drempel lager om je te laten testen als jongere, als je de test uit een automaat kunt halen. "Naar het ziekenhuis of de huisarts gaan is wel een grote stap voor jongeren."

Zou jij het gebruiken?

Ortwin Koenders (35) zou de test niet gebruiken. "Het lijkt me niet echt betrouwbaar. Ik denk bij mezelf: als je het als een pakje sigaretten of een blikje cola uit de muur kunt halen, in plaats van bij de dokter, dan is het niet betrouwbaar." Hij wil vooral dat het goed gecontroleerd wordt door een arts. "Het is net als een zwangerschapstest die je zelf kunt doen. Dan denk ik ook: ik laat het liever door de dokter doen. De dokter weet er toch meer van af."

Dat de test anoniem is spreekt Annemij Hiemstra (18) wel aan. "Het is anoniemer, dus je hoeft niet iemand te vertellen wat je dwars zit." Als er vervolgens wat is, zou ze wel nog naar de dokter gaan. "Het lijkt me wel dat je dan nog wel naar de dokter moet als je een soa hebt." Daar is Ortwin het niet mee eens. "Waarom zou je het anoniem moeten doen? Iedereen doet het toch?"

Mocht je toch vragen hebben? Kijk dan bij Soapoli-Online.

Deel artikel: