Aangepast

Leven we straks in een wereld zonder werk?

Ons werk gaat onherkenbaar veranderen. Robotisering bedreigt miljoenen banen, waarschuwen deskundigen. NOS op 3 keek de afgelopen dagen met vier experts naar de arbeidsmarkt van de toekomst.

Naar schatting zullen twee tot drie miljoen banen in Nederland verdwijnen als gevolg van automatisering. En dat gaat voor grote ongelijkheid zorgen, waarschuwt Ton Wilthagen. Hij schreef samen met een groep deskundigen vorige maand een brandbrief om de politiek op te roepen tot actie.

Wilthagen schetst in deze video een somber beeld over hoe de samenleving eruitziet als de politiek het laat afweten.

Dat er iets drastisch gaat veranderen in de toekomst staat vast. Van geschoold tot ongeschoold, duur tot goedkoop, in iedere bedrijfstak gaan banen verdwijnen. Niet alleen vrachtwagenchauffeurs, maar ook bankiers lopen risico. Toch zien onze experts een lichtpuntje. Er gaat nieuw werk komen, beroepen die we nu nog niet kennen.

Maar als het straks niet meer de snelle Zuidas-jongens zijn die de topsalarissen binnenharken, wie dan wel? Hier check je of jouw baan overgenomen gaat worden door robots.

Robotisering zorgt er niet alleen voor dat banen verdwijnen, er zullen dus ook gloednieuwe werkzaamheden ontstaan. Hoe die er precies uit gaan zien, is lastig te zeggen. Toch hebben de experts zo hun verwachtingen op welk werkveld je nu het best kunt inzetten om straks nog een job te hebben. Die verwachtingen lees je hier.

Orgaanontwerper

Zo'n beroep van de toekomst is orgaanontwerper. Want waarom zou je moeten wachten op een donorlong als we die zelf kunnen maken? Thijs Pasman (26) is daar nu al mee bezig.

Als we miljoenen banen verliezen en er is veel onzekerheid over wat er voor in de plaats komt, kan dat voor grote maatschappelijke problemen zorgen. Want: als bijna iedereen werkloos thuis zit, hoe voorkom je dan chaos?

Want hoe verdienen we dan ons geld? Krijgen we allemaal een basisinkomen? Komt er robotbelasting? Krijgt iedereen flexibele belastingen en flexibele huren en hypotheken? En ook belangrijk: krijgen we allemaal een robotbutler? We moeten daar nu al over nadenken in plaats van vooruitschuiven, zeggen onze deskundigen. Wij nemen je mee langs hun ideeën.

Deel artikel: