ANP
Aangepast

Waarom sommige jongeren niet gingen stemmen

Ongekend veel aandacht ging er bij deze verkiezingen naar jonge kiezers. Oproepen van BN'ers en vloggers kwamen eraan te pas en een stembus en een stemtrein reden door het land.

Allemaal om jongeren zover te krijgen om te gaan stemmen. Dat deden ze uiteindelijk ook wel, maar niet zo massaal als verwacht.

Sterker nog: het percentage lag bij de verkiezingen van 2012 zelfs hoger. Toen ging volgens een onderzoek van Ipsos 77 procent van de groep tussen 18 en 24 naar het stemlokaal, terwijl dit jaar 65 procent die moeite nam. We vroegen drie jongeren die niet gingen stemmen waarom ze dit niet deden.

NOS
Keisha ging woensdag niet naar de stembus

Keisha

"Ik wilde wel stemmen, maar ik kon mijn stempas niet vinden. Toen dacht ik: laat maar zitten."

Waarom geen moeite gedaan?

"Om het feit dat ik het gevoel had dat de VVD of de PVV toch wel zou gaan winnen. En om eerlijk te zijn vind ik dat er echt niks is veranderd in Nederland. Gewoon niks."

"Alleen het pensioen is verhoogd qua leeftijd en je hebt een lening voor je studie. Als GroenLinks had gewonnen, zou ik misschien de volgende keer wel gaan stemmen. Maar nu het de VVD is geworden gaat er toch niets veranderen."

NOS
Lotte had zich niet genoeg verdiept in de politiek om te gaan stemmen

Lotte

"Ik had geen tijd. Ik zit in mijn eindexamenjaar en ik was aan het leren voor selectiedagen. Zelfs als ik er wel genoeg tijd voor had gehad, dan had ik niet het idee dat ik me er genoeg in had verdiept om echt een goede stem uit te brengen."

"Ik vind dat als je ergens voor stemt, dat je er dan wel echt kennis van moet hebben. Dan vind ik mijn stem het niet waard ten opzichte van iemand die zich er wel in heeft verdiept."

Zijn die toetsweken dan het excuus?

"Ik ben pas vanaf november achttien en de politiek is dan niet het eerste waar je aan denkt om je in te verdiepen. Het was meer bier drinken eigenlijk."

NOS
Niet-stemmer Fabian

Fabian

"Mijn stem zal toch niet echt nut hebben. Het is maar een stem en ik dacht: het hoeft niet echt van mij."

En had je je wel verdiept in de partijen?

"Ik had het niet echt gevolgd en dan kan ik wel iets leuks uitkiezen, maar dat heeft weinig zin."

Maar interesseert het je dan niet of is het niet duidelijk genoeg?

"Ik kan me er wel in verdiepen, maar ik kan toch niet echt iets veranderen. En als ik wel wat wil veranderen, moeten er heel veel mensen zijn die dat ook willen en daarop gaan stemmen en dat gebeurt niet."

Deel artikel: