Jij hebt 't Voor het Kiezen
Aangepast

#VoorHetKiezen: kies een kant en hoor wat je niet wil horen

Het vermoeden was er al, maar het is nu bevestigd door een gigantisch onderzoek uit Italië. Hoe langer je Facebook gebruikt, hoe meer je je opsluit in een bubbel. "We gaan op zoek naar informatie die aansluit bij ons wereldbeeld. Alles dat daar niet inpast, filteren we eruit", zegt een van de onderzoekers.

"Zelf gaan we niet op zoek naar informatie die tegenspreekt wat wij geloven. En het komt via bijvoorbeeld Facebook ook weinig bij ons terecht", legt Lucía Schmidt van de Universiteit van Lucca uit. Daarom waarschuwt Lucia ervoor om je nieuws alleen te halen op Facebook. "Lees het ook eens op plekken waar niet per se je gelijk bevestigd wordt."

De Italiaanse onderzoekers bestudeerden bijna 400 miljoen gebruikers en hun gebruik van zo'n 1000 nieuwsorganisaties. Daaruit blijkt: hoe actiever iemand is op Facebook, hoe minder verschillende media worden gebruikt. "Op den duur klikken gebruikers op unlike als ze merken dat een bepaald medium tegenspreekt wat hun beeld van de wereld is."

Maar de schuld ligt volgens Lucía niet alleen bij algoritmes van grote platforms. "Kijk maar om je heen, je omringt je vaak met mensen die gelijkgestemd zijn. Dus het is niet helemaal de schuld van hoe we online beïnvloed worden, maar het helpt ook niet echt mee."

Deel artikel: