Nintendo Switch
Aangepast

Kan Nintendo's nieuwe spelcomputer mee in de console-oorlog?

'Een nieuw tijdperk' noemt gamejournalist Jurjen Tiersma de komst van de Nintendo Switch, die vandaag uitkomt. Op de nieuwe spelcomputer kun je zowel thuis als onderweg spelen, alleen of tegen elkaar. Nintendo doet daarmee iets anders dan concurrenten Microsoft en Sony.

Een fantastische combinatie, volgens Jurjen. "Het is voor mij als gamer echt een uitvinding. Normaal speelde ik onderweg op mijn mobiel of Nintendo DS, en thuis op de Playstation of de Wii. Nu kan ik zowel thuis als buiten op hetzelfde apparaat spelen. En de spelervaring blijft gewoon hetzelfde."

Vooral dat laatste is speciaal. "Normaal wordt de kwaliteit minder bij een draagbare spelcomputer, maar dat geldt niet voor de Switch."

Nintendo Switch

Sociaal

De nieuwe console van Nintendo bestaat uit een tablet, twee kleine controllers en een dock. Hierdoor kun je op verschillende manieren met de spelcomputer spelen. In de trein, bij vrienden aan tafel of thuis voor de tv. "Het heeft dus ook een sociaal component. Je kunt namelijk binnen en buiten tegen elkaar spelen."

Volgens Jurjen is de keuze van Nintendo gedurfd en komen ze goed mee met de concurrentie. "Ze doen nooit wat hun concurrenten doen. Met de Wii lukte dat goed, hoewel hun laatste spelcomputer Wii U dan weer een flop was. Je scherm werd daar opgedeeld in twee schermen. Uniek, maar wie wil dat nou? De flexibiliteit van de Switch is uniek, waardoor hij meer potentie heeft om succesvol te worden."

Jurjen Tiersma

Kritiek

"Natuurlijk zijn er ook wat mankementen", vertelt Jurjen. "De spelcomputer is bijvoorbeeld niet compatibel. Je kunt dus geen games van vorige Nintendo-spelcomputers op de Switch spelen. En heeft maar 32 gigabyte opslagruimte."

En dat betekent dat in ieder geval al één spel te groot is voor de Switch: Dragon Quest Heroes. Die neemt 32GB in beslag. Die is hier nog niet op de markt, dus daar lopen vooral Japanse kopers tegenaan. Maar om grotere spellen te kopen, moet je dus wel een aparte sd-kaart kopen. En als je met z'n tweeën wil spelen, moet je een extra controller kopen.

Ook blijken er wat technische foutjes te zijn, zoals een controller die niet altijd meewerkt, zegt Jurjen. "Maar ik heb daar persoonlijk nog geen last van gehad."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De Switch, zonder is vanaf vandaag voor 329 euro te koop in Nederland. Liefhebbers die de spelcomputer eerder online bestelden, krijgen 'm vandaag in huis. Andere gamers moeten soms even geduld hebben. De nieuwe Nintendo is door de grote vraag moeilijk te verkrijgen.

Deel artikel: