Aangepast

Zelf niet stemmen maar wel verkiesbaar: Malou (17)

Ze mag zelf nog niet stemmen, maar kan wel gekozen worden: Malou Herstel. Nog maar 17 jaar oud, en toch staat ze op de kieslijst van de Partij voor de Dieren als lijstduwer. Hoe zit dat?

Malou zit op de mavo in Amsterdam en is al een jaar lid van de jongerenorganisatie van de partij. Op de kandidatenlijst komen was niet haar idee. Ze is gevraagd. Haar vader zit al lang bij de Partij voor de Dieren dus misschien komt het daardoor, zegt ze.

"Ik vond het eerst ook een beetje raar dat ze me vroegen. Maar ik doe het graag. Het is belangrijk dat er meer aandacht voor klimaatproblemen komt. Vooral onder jongeren."

Haar partij wil dit om jongeren naar de stembus te lokken. "Millennials zijn de toekomst", vertelt Lieke Keller, directeur van het partijbureau. "We hebben jongeren nodig die zich inzetten voor een duurzame wereld."

Hoe kan iemand die nog niet eens een middelbaar diploma heeft in de Tweede Kamer komen?

Dat Malou nog geen 18 is, is geen probleem volgens de Kiesraad. Je moet benoembaar zijn in de periode waarvoor je wordt verkozen. Normaal gesproken vindt de Tweede Kamerverkiezing om de 4 jaar plaats. Als je in die 4 jaar 18 wordt, kun je op de lijst staan.

Je kan zelfs op plaats 1 staan, maar dat is niet zo handig. Want als je genoeg stemmen krijgt, word je meteen gepasseerd. Minderjarigen kunnen verkozen worden in de Tweede Kamer. Ze zou dan pas op haar achttiende de Kamer in kunnen. In de tussentijd moet er dan iemand anders voor haar waarnemen.

Partijleider Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren

Malou staat op nummer 37 op de lijst dus de kans is klein dat ze verkozen wordt. Theoretisch kan ze wel genoeg voorkeursstemmen krijgen om het te halen. Als dit gebeurt gaat ze op haar 18e graag de kamer in, zegt ze. "Ik wil graag dat er meer wordt geïnvesteerd in duurzame energie."

Het verkiezingsprogramma van haar eigen partij heeft ze trouwens nog niet gelezen, vertelt ze. "Ik ben er wel aan begonnen, maar heb het nog niet afgemaakt. Ik doe dit jaar examen, dus ik ben daar ook mee bezig."

Je moet toch 40 mensen op zo'n lijst zetten.

politiek verslaggever Xander van der Wulp

Politiek verslaggever Xander van der Wulp vermoedt dat het misschien een stunt is. "Het trekt aandacht om iemand op de lijst te zetten die anders is dan alle anderen. Of misschien heeft de partij gewoon niet zo veel mensen die het willen. Je moet toch 40 mensen op zo'n lijst zetten. Het kan zijn dat iemand daarom zei: ik heb nog wel een nichtje."

Deel artikel: