Waar wonen de meeste mannen/vrouwen?
Aangepast

Vergroot je kansen: hier is een mannen/vrouwenoverschot

Kruip jij deze Valentijnsdag naast je liefde op de bank? Of ben je nog op zoek? We hebben voor je op een rijtje gezet waar in Nederland de meeste mannen en waar de meeste vrouwen wonen.

Over het algemeen hebben we in Nederland een klein vrouwenoverschot. Nu weten we natuurlijk niet precies wie er single is en wie bezet. Maar hieronder kun je in elk geval checken waar je jouw kansen vergroot.

Een paar dingen vallen op als je naar de kaart kijkt. Zoals de donkerrode vlekken in een aantal grote (studenten)steden. Kijk maar naar Maastricht, Nijmegen en Utrecht.

In Nederland worden jaarlijks net wat meer jongetjes geboren, daardoor is er onder 20-25 jarigen een klein mannenoverschot. Maar in de steden is dat over het algemeen juist anders. Utrecht springt eruit, daar wonen in die leeftijdscategorie meer jonge vrouwen dan jonge mannen.

En ondanks dat mannen aan een inhaalslag bezig zijn als je kijkt naar de levensverwachting, worden vrouwen nog altijd ouder dan mannen. Dat verklaart dan weer een aantal vrouwenoverschotten.

Mannenoverschotten, die hebben we ook wel. Een donkerblauwe vlek is Delft, studentenstad bij uitstek vanwege de Technische Universiteit. Die staat in de wijk Wippolder.

Kijk je op een nog iets kleiner niveau, naar de buurt van de TU-campus, dan zie je helemaal wat voor mannenbolwerk dat is. Van de 2500 inwoners in de buurt, is driekwart man.

Nog zo'n uitspringer is Terschelling. Van de 4870 inwoners is 53,2 procent man. Die zitten vooral op West-Terschelling. Nou wonen daar sowieso de meeste mensen op het eiland, maar dus vooral mannen.

En dat komt waarschijnlijk door de Maritieme Academie: "Hier op de zeevaartschool zitten vooral mannen. Ook wel meiden hoor, maar gemiddeld is 90 procent van de ruim 500 studenten man." En die wonen daar zo goed als allemaal op de campus of ergens in de buurt.

Deel artikel: