De foto van Lucas De Man wordt gebruikt voor een nepprofiel
Aangepast

'Denk mag me best een cheque sturen voor m'n foto'

"Ik voel me steeds meer Adriaan", zegt de Vlaamse presentator Lucas De Man van het tv-programma Kunstuur. Zijn foto is gebruikt voor een van de nepprofielen om de politieke partij Denk te steunen en tegenstanders aan te vallen, blijkt uit onderzoek van NRC.

'Adriaan Wijenberg', de internettrol die de foto van Lucas gebruikt, steunt bijvoorbeeld Oppositie op Facebook. Dat is de jongerentak van Denk.

Adriaan Wijenberg steunt de jongerentak van Denk

"Ik kwam erachter toen een journalist van NRC belde", vertelt Lucas. "Het is toch dom dat je een foto neemt van een gast die in je eigen land drie keer per week op de nationale televisie is, als je de boel gaat oplichten."

Als zijn foto bewust is gekozen en niet door een of ander robotsysteem, denkt Lucas wel te weten waarom dat is gebeurd. "Waarschijnlijk wil Denk laten zien dat ze ook worden gesteund door witte mensen die ook nog eens slim zijn. Daarnaast heb ik een kop die geliefd is bij jonge vrouwen."

Ik heb een kop die geliefd is bij jonge vrouwen.

Lucas

Toch is Lucas nog niet zeker dat Denk hierachter zit. "Ik ben nog niet overtuigd en wil niet aan partij-bashing doen", zegt-ie. NRC zegt wel sterk bewijs en WhatsApp-gesprekken te hebben van medewerkers en politici van Denk.

Of Lucas nu naar de politie stapt? "Nee, dat niet. Ik kijk eerst wat er gebeurt na mijn oproepje op Twitter om de foto te verwijderen. Wat me is overkomen, is niet het ergste op de wereld. Ik ben dit wel gewend, mijn foto is ook al gebruikt door mensen die kinderwagens verkopen op Marktplaats."

Wordt er niet naar zijn oproep geluisterd, dan doet Lucas alsnog aangifte. "En Denk mag me best een cheque sturen om me te bedanken", vertelt hij grappend.

Deel artikel: