'Als je nu niet rustig wordt, ga ik je taseren', roept de agent. En hij pakt zijn gele stroomwapen erbij. Even later klinkt er geknetter uit het wapen, hangen er draadjes uit de loop en ligt het slachtoffer op de grond.
Het taseren van iemand gaat heel snel. Maar wat gebeurt er nou precies tussen het moment dat de agent drukt en het slachtoffer op de grond ligt?
In een taser zitten twee pluggen - als de twee polen van een batterij - die met een draad aan het wapen verbonden zijn. Als de agent afdrukt, schiet hij de pluggen als dartpijlen in een lichaam zodat er een stroomcircuit gevormd wordt. En daar gaat met een druk op de knop 50.000 volt doorheen met een stroomsterkte van 1.3 milliampère.
"Op de plek in je lichaam waar de stroom terecht komt, ontladen de zenuwen direct", zegt neuroloog Selma Tromp. "Er gaan signalen naar spieren toe, waardoor deze tegelijk aangespannen, en je even kunt verstijven. Direct daarna ontspannen je spieren, waarschijnlijk door reflexen in het ruggenmerg, waardoor je in elkaar zakt."
Er gaan ook signalen naar de hersenen toe, waardoor je pijn voelt. Delen van de hersenen kunnen tijdelijk verstoord raken. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het je concentratie en geheugen eventjes verstoort. Een soort dementie, maar dan tijdelijk. Na een paar uur is dit effect weer weg.
Over de gezondheidsrisico's van taseren is veel discussie. Volgens Amnesty zijn in het buitenland tientallen mensen overleden door het wapen. Het zou vooral gevaarlijk zijn voor mensen die verward zijn, hartproblemen hebben of alcohol, drugs of medicijnen hebben gebruikt. Wetenschappers zijn het onderling niet eens of de taser gevaarlijk is voor het hart.
Eigenlijk heeft de stroomstoot alleen effect op de ‘willekeurige' spieren, zegt Tromp. "De hartspier is een onwillekeurige spier en blijft dus gewoon werken. Maar het kan zijn dat bepaalde hartpatiënten er gevoeliger voor zijn en wel schade ondervinden. Ook zien we dat de prikkels naar de hersenen voor mensen die kwetsbaarder zijn qua brein, bijvoorbeeld door drugsgebruik, gevaarlijker kunnen zijn", zegt de neuroloog.
Naar het effect van taseren op kwetsbare groepen moet nog meer onderzoek gedaan worden.