Straatnieuws Tour
Aangepast

Wandel virtueel als dakloze door het centrum van Utrecht

Wat doe jij als je een dakloze tegenkomt? Geef je iets? Groet je vriendelijk? Volgens Richard van Rijn (32), hoofd distributie van het Straatnieuws Utrecht, zien nog veel te veel mensen dak- en thuislozen als paria's. "Wij willen een beter beeld geven hoe daklozen leven", zegt Richard.

Daarom heeft hij een app bedacht. "Een audiotour die je kan downloaden of op je computer kan afluisteren", zegt Richard. De app werkt precies hetzelfde als een audiotour in een museum, maar dan leidt de tour je door het centrum van Utrecht naar dakloze 'hotspots', zodat je bijna letterlijk de stad ziet door de ogen van een dakloze.

Als ik al één iemand van gedachten kan doen veranderen, ben ik tevreden.

Richard van Rijn (32), hoofd distributie Straatnieuws

"Je hoort de verhalen van tien dak- en thuislozen zelf", zegt Richard. "Wat ze hebben meegemaakt, de plekken waar ze slapen of eten of hoe ze aan hun geld moeten komen. Maar je hoort ook verhalen over hoe ze hun leven weer hebben opgepakt." Wij spraken Richard en deden de tour voor de NOS op 3-serie Een Goed Verhaal:

Richard hoopt dat mensen door de app meer begrip krijgen voor de situatie van daklozen. "Al is er maar één iemand die ik op andere gedachten kan brengen, dan ben ik tevreden", zegt Richard. Zijn app is inmiddels 5000 keer gedownload. Hij is tevreden, maar hoopt op meer. "Ik hoop op 500.000 mensen", zegt hij lachend.

Maak gewoon eens een praatje met ze.

Marc, straatkrantverkoper en voormalig dakloze

Eén van de vertellers is Marc, tot tien jaar geleden zelf ook nog dakloos. Hij vertelt over zijn heroïneverslaving en hoe hij uiteindelijk op straat belandde. Maar ook over zijn moment van glorie, toen hij in het Vaticaan de Paus mocht interviewen. "Ik doe dit vooral omdat ik het belangrijk vindt dat mensen meer begrip tonen", zegt Marc.

En dat hoeft volgens hem heus niet met geld. "Groet daklozen eens een keer. Maak eens een praatje met ze en loop ze niet straal voorbij. Daklozen zijn gewoon mensen met een vader en een moeder en broers en zussen. Ik heb gewoon pech gehad. Gelukkig ben ik er ook weer uit geklommen."

Deel artikel: