De restanten van alcoholische versnaperingen op het Leidseplein
Aangepast

Waarom roken en drinken jongvolwassenen meer dan gemiddeld?

Ben je man en drink je meer dan 21 glazen alcohol per week? Ben je vrouw en drink je meer dan 14 glazen per week? Dan is de kans groot dat je tussen de 18 en 25 jaar bent. Die leeftijdsgroep kent namelijk de meeste overmatige drinkers. En rokers. En alles-door-elkaar-gebruikers.

Waarom is juist die groep hier zo mee bezig?

Waarom leven juist 18- tot 25-jarigen zo ongezond?

Een deel van hen is student, en doet hun reputatie van 'gezelligheidsdier' eer aan. Maar er zijn ook andere verklaringen voor het drink- en rookgedrag van jongvolwassenen, zegt Floris Jansen van het CBS. "Het brein van jongvolwassenen is nog niet volgroeid, waardoor ze verslavingsgevoelig zijn en gevoelig voor groepsdruk."

"Daarnaast zijn ze op de leeftijd waarop ze uit huis gaan: ze hebben meer vrijheden en gaan daardoor ongezonder leven en experimenteren."

Als je hun leefstijl vergelijkt met die van jongvolwassenen 15 jaar geleden, roken ze juist minder.

Floris Jansen van het CBS

Dat is overigens niets nieuws. Dat 18- tot 25-jarigen ongezonder leven dan de rest van de bevolking, is eigenlijk van alle tijden, zegt Jansen.

Daarnaast: als je hun leefstijl vergelijkt met die van jongvolwassenen 15 jaar geleden, doen ze het juist beter. "Vooral bij roken zien we een dalende trend. Ook drinken de mannen uit deze groep - zij drinken van oudsher meer dan vrouwen - tegenwoordig minder."

Hoe hard die daling precies inzet weet Jansen niet, omdat het CBS in 2014 op een andere manier is gaan meten. Maar ze denken dat het gebruik nog steeds daalt.

Piekdrinken

Jongvolwassenen springen er vooral uit omdat ze veel piekdrinken, zegt onderzoeker Saskia van Dorsselaer van het Trimbos-instituut. Voor mannen is dat minstens 1 keer per week 6 glazen alcohol en voor vrouwen minstens 1 keer per week 4 glazen per dag. "Ook wel bekend als uitgaansdrinken."

Bij dit gedrag van jongvolwassenen denken veel mensen: joh dat waait wel over. Rond je 25e ga je settelen en minder naar de kroeg. "Toch zie je dat het bij een aantal wel een gewoonte wordt. Dat is natuurlijk niet goed", zegt Van Dorsselaer.

Vooralsnog heeft het Trimbos de prioriteit om alcohol drinken en roken uitstellen tot 18 jaar, zegt Van Dorsselaer. "De aandacht gaat veel naar scholieren, onder meer omdat hun hersenen zich nog ontwikkelen. Maar ook na die leeftijd is het belangrijk om niet roken en matig drinken als norm uit te dragen."

Deel artikel: