The Hubschrauber
Aangepast

Nijmeegse band schiet album naar de maan

De Nijmeegse band The Hubschrauber lanceert volgende maand hun debuutalbum Kepler-186f. Vernoemd naar de eerst ontdekte planeet waar misschien wel menselijk leven mogelijk is. Hoe tof zou het zijn als je de plaat ook echt de ruimte in kan schieten?

Dat gaat, tegen alle verwachting in, ook gebeuren. We spraken de band én met de man die dit voor ze mogelijk maakt op het dak van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Daar speelden ze ook hun single Kepler.

De plaat is een ode aan de wetenschap en de fascinatie voor de ruimte, legt drummer Gerrie uit. "Omdat het zo ongrijpbaar is, het is zo bizar hoe groot en ongrijpbaar alles is. Het mysterie eromheen, dat we er zo weinig van afweten, dat is gewoon vet."

NASA en Star Trek

Toen ze eenmaal het idee hadden om de plaat de ruimte in te sturen, vroegen ze de NASA om hulp. "We hebben ook acteurs uit Star Trek gemaild, van 'hey, kun je ons helpen'?", zegt zanger Otto. Maar niemand reageerde. Tot de heren bij Radio 2 hun ambitie uitten.

Onderzoeker Marc Klein Wolt hoorde die oproep. Hij werkt aan de Radboud Universiteit en geeft leiding aan het Radboud Radio Lab. "Volgend jaar mei gaan wij mee met een Chinese ruimtemissie. Zij sturen een satelliet naar de achterkant van de maan en dankzij een unieke samenwerking mogen wij mee met die missie om onderzoek te gaan doen."

Op de radio werden de band en de sterrenkundige aan elkaar gekoppeld. "Ik dacht eerst dat het een grap was, vertelt Oscar. "Dat een vriend van ons de radio had gebeld of zoiets." Maar als alles volgens plan gaat, gaan hun album volgend jaar mei de ruimte in.

Sterrenkundige Marc Klein Wolt

De muziek wordt op een geheugenchipje opgeslagen en vastgemaakt op een printplaatje. Maar reken niet op een livestream waarbij het album afgespeeld wordt vanaf de maan, legt Marc uit. Niemand hoort de lancering van het album. "Ook al speel ik het af met een luidsprekertje, er is geen atmosfeer dus kan je het niet horen, en er is ook niemand om het te horen."

Hoe weten we dan zeker dat de muziek in de satelliet zit die gelanceerd wordt? "Je moet me er maar op vertrouwen", lacht Marc. "Wie weet dat iemand het ooit vindt en de techniek heeft om het eraf te halen en het alsnog te beluisteren. Maar ik zet het er echt wel op."

En wat vinden de Chinezen daarvan? "Die weten het niet", lacht Marc. "En daar hebben ze ook niets mee te maken, wij zijn verantwoordelijk voor wat er in het instrument zit. We zullen het nog wel vertellen, maar nu weten ze het nog niet."

Op zo'n stukje elektronica komt het album te staan

De Chinese satelliet vliegt naar de achterkant van de maan. Voor de rest weet de band er nog niet veel van. "China bepaalt de regels voor het Radboud en het Radboud voor ons. Het is allemaal een beetje gevoelige informatie."

De band is nog aan het sparen voor een ticket naar China, om de lancering mee te maken.

Deel artikel: