Aangepast

Niet doorstromen naar het wo: is er leven na het hbo?

Lekker doorstuderen na je hbo-opleiding? Dat blijkt zo makkelijk nog niet. Het aantal afgestudeerde hbo'ers dat een universitaire master gaat volgen is de afgelopen tien jaar met een derde afgenomen. Het is moeilijker geworden voor hbo'ers om door te stromen naar de universiteit, schrijft Trouw op basis van cijfers van de Onderwijsinspectie.

Hoe erg is dat?

Universiteiten krijgen minder geld van de overheid voor hbo-doorstromers, masters zijn duurder geworden, universiteiten selecteren hun doorstromers strenger, en de studiefinanciering is de laatste jaren een stuk minder riant geworden. Stapelen, zoals het doorstromen van mbo naar hbo, of hbo naar wo ook wel heet, is hierdoor een stuk minder aantrekkelijker geworden.

Maar dat is niet per se negatief. Driekwart van de hbo'ers gaat na hun studie op zoek naar werk. "Ook zijn er meer banen op niveau en naar richting in het hbo," zegt Barbara Belfi, onderzoeker van de HBO Monitor van Maastricht University. Uit hun cijfers blijkt dat meer dan acht op de tien (81 procent) afgestudeerden binnen 3 maanden een baan hebben gevonden. Tweederde heeft direct na het afstuderen een baan. In driekwart van de gevallen een functie in de eigen of aanverwante opleidingsrichting.

Maar er zijn meer opties dan werken of doorstromen naar het wo, vertelt Marjolein Schooleman van de Vereniging Hogescholen. "Hbo-afgestudeerden kunnen ook op het hbo een master volgen als alternatief voor het wo. Dat aanbod is de afgelopen tijd erg verruimd." De overheid heeft extra geld vrijgemaakt voor professionele masters, zoals deze hbo-masters heten.

Doorstromen, waarom zou je?

Dus waarom zou je dan doorstromen naar het wo? Dat is simpel, zegt Belfi: "De meeste hbo'ers vinden snel een baan na de studie. Maar met een universitair diploma heb je meer kansen. Meer kansen op een leidinggevende functie, meer doorgroeimogelijkheden en je krijgt over het algemeen meer betaald."

"Bij universitair geschoolden schommelt de werkloosheid minder dan bij hbo'ers", voegt haar collega Didier Fouarge toe, die gespecialiseerd is in arbeidsmarktprognoses. "De vraag naar wo'ers is stabieler. En de vraag naar hbo'ers is weer stabieler dan naar mbo'ers."

En voor sommige studenten is de hbo helemaal niet het eindstation. "Voor die mensen is het moeilijker geworden om door te stromen. Een goed voorbeeld hiervoor is de juridische wereld. Als je een hbo Rechten doet, stoppen op een gegeven moment de doorgroeimogelijkheden als je geen wo-master gaat doen", zegt Belfi.

Goede functie

Luuk Hendriksen (31) is niet verdergegaan na zijn opleiding hbo Rechten. Hij studeerde in Nijmegen en kreeg daarna een baan bij de douane. "Ik wist dat doorstuderen niet bij me paste en ik wilde geld verdienen. Ik begin in maart met de interne vooropleiding die me hopelijk tot jurist maakt bij de douane."

"Als je puur naar de juridische banen kijkt, kan je inderdaad geen advocaat of rechter worden. Maar je kunt met hbo Rechten natuurlijk wel een goede functie in het bedrijfsleven krijgen."

Geld was voor Luuk niet de doorslaggevende reden om niet door te studeren. "De tijd was misschien ook wel wat anders dan nu en ik had geluk dat mijn ouders mij financieel ondersteunden."

Ontwikkelen

Folkert (27) voelt het doorleren inderdaad in z'n portemonnee. Hij is momenteel druk bezig met zijn masterscriptie. "Ik heb eerst mbo gedaan, toen hbo en ik doe nu de studie Communicatie en Informatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit van Groningen, in de richting van computercommunicatie."

Voor hem was de stap van het mbo naar het hbo een bewustere stap dan hbo naar de master. "Ik wilde mezelf verder ontwikkelen. De master doe ik omdat de mogelijkheid er is en ik vind: als de mogelijkheid er is moet je die pakken."

Maar da's allemaal wel best prijzig. "Het volgen van de master is een flinke aanslag om mijn spaargeld. Je mag wel lenen, en dat heb ik ook wel gedaan, maar je krijgt geen studiefinanciering. En daar komt bij dat je extra betaalt voor de verplichte pre-master. Dat was iets van 3000 euro. De master duurt een jaar en kost ongeveer 2100 euro."

Of het Folkert iets gaat opleveren in zijn carrière, dat is nog maar de vraag. "Het staat wel goed op je cv om een master te hebben, maar in mijn werkveld gaat het niet zoveel om je diploma, maar meer om wat je kan."

Deel artikel: