Vandaag heeft Amerika een nieuwe president: Donald Trump. Tijdens de inauguratie gebeurt er van alles: speeches, optochten, optredens - het houdt niet op. En een heel leger aan camera's legt dat allemaal voor je vast. Maar dat wil niet zeggen dat je álles ziet wat er gebeurt...
We zijn voor je áchter de schermen gedoken. Want het Witte Huis wordt bijvoorbeeld in recordtijd omgebouwd tot casa Trump, VT Wonen eat your heart out. En The Beast, de nieuwe auto van de president, ziet er niet alleen indrukwekkend uit, maar heeft ook nog HEEL VEEL snufjes.
En dan nog even over The Beast
Een van de opvallendste onderdelen van de stoet van Trump is de auto van de president: The Beast. Of ja, auto. Het is meer een tank met autolak. Hij staat op het frame van een schoolbus en weegt ongeveer 7000 tot 9000 kilo - dat zijn een stuk of acht Volkswagen Polo's.
De deuren zijn ruim 20 cm dik en de auto is zo'n 5,50 meter lang. Aan boord zijn een beveiligde telefoonlijn, wapens, en een eigen zuurstofvoorziening voor het geval er buiten een chemische aanval plaatsvindt. En dan is nog het vaak gehoorde gerucht dat er in de achterbak van The Beast een zakje bloed van de president klaarligt - just in case.
Voor Trump is er een nieuwe Beast gebouwd, want na acht jaar is zo'n auto wel op. En de auto's zijn wel sterk, maar niet altijd even praktisch. Die van Obama kwam bijvoorbeeld een keer vast te zitten op een drempel. En dat ziet er toch wel een beetje lullig uit.
De nucleaire codes
Een van de belangrijkste dingen die Trump van Obama krijgt, is de nucleaire football. Da's een koffertje waarmee de president de kernwapens van Amerika kan lanceren.
Een militair draagt die koffer en is er verantwoordelijk voor, en die is altijd in de buurt - waar de president ook is, ook in het buitenland. In die koffer zitten een beveiligde telefoonlijn en een paar kaartjes met codes erop.
Op elk kaartje staan verschillende codes. Als de president de kernwapens wil lanceren, krijgt hij van de militair met het koffertje één kaartje. De president moet dan de goede code aanwijzen, om te bewijzen dat hij de president is.
STAP 2
Daarna kan de president op het tweede kaartje kiezen tussen een aantal verschillende nucleaire scenario's. Wil hij lanceren vanuit onderzeeërs, uit bommenwerpers of raketsilo's? Hij kiest er eentje, en daar hoort een code bij. Die wordt verzonden naar CENTCOM, het centrale commandocentrum van het Amerikaanse leger. Daar zorgen ze ervoor dat de juiste orders wereldwijd bij de juiste mensen terechtkomen.
En dat allemaal binnen vijf minuten.