Hannes Jr.
Aangepast

Hannes jr. is volkszanger in opleiding

"Liever te dik in de kist, dan weer een feestje gemist!" Voortaan hoor je Hollandse hits niet alleen in je favoriete kroeg, maar ook in het leslokaal. Tenminste, als je dit jaar gaat studeren aan de Arnhemse School van het Nederlandse Lied.

Op de nieuwe mbo-opleiding leer je in drie jaar tijd de mooiste Nederlandstalige nummers maken. Vandaag is de eerste open dag van de kersverse studie en het roc verwacht dat het druk wordt.

Iemand die sowieso op de open dag rondloopt, is Hannes jr. Helderman. De 17-jarige zanger uit woonwagenkamp Egelshoek bij Hilversum had al vroeg de ambitie om volkszanger te worden. ''Op mijn zesde verjaardag vroeg ik niet om een fiets, maar of ik een liedje kon opnemen'', zegt Hannes jr. "Dat was het begin van mijn zangcarrière. Nu wil ik niets liever dan voor publiek staan en zingen."

Hannes jr. in zijn garage in Hilversum

Maar een opleiding bij zijn passie zoeken bleek lastig. ''Een tijdje terug vroeg ik aan mijn mentor hoe ik van zingen mijn beroep kon maken, maar hij kon me niet helpen. Er was nog helemaal geen opleiding tot volkszanger en omdat ik leerplichtig ben, moest ik naar wat anders op zoek. Uiteindelijk ben ik maar Sociale Hygiëne gaan studeren, met het idee dat ik dan later mijn eigen feestcafé kan openen. In de boeken zitten is alleen echt niet mijn ding, studeren werd geen succes''.

Zangcarrière

Willie Oosterhuis, organisator van het Mega Piraten Festijn, ziet dit probleem vaker voorkomen bij jongeren. Daarom helpt hij het roc nu om de studie in elkaar te zetten.

''Ik kom jongens en meisjes tegen die een fantastische stem hebben, alleen krijgen ze het vaak niet voor elkaar om hun studie en een carrière tot volkszanger te combineren. Nou, met deze opleiding wordt dat probleem dus verleden tijd. Naast dat ze beter leren zingen, gaan ze ook leren hoe je als zelfstandige volkszanger je brood kan verdienen. Daar hebben de meesten namelijk totaal geen weet van."

Of het lied van de traan en een lach aan te leren is? Volgens de domeindirecteur van het roc, Adri Bressers, heb je dan de verkeerde verwachting van de opleiding. "Je moet al kunnen zingen en er echt van overtuigd zijn dat je een Nederlandstalige zanger wil worden’", legt Bressers uit. "Het gevoel van een volkszanger kunnen we niet aanleren, dat moet in je zitten. Deze studie helpt je wel om je zang, tekst, maar ook je administratie te verbeteren. Naast Nederlands zit rekenen namelijk gewoon in het vakkenpakket."

Ondanks strenge audities, waarbij je drie nummers moet voordragen aan een jury, verwacht Bressers dat de klas van dertig studenten in een mum van tijd vol zit.

Best verkocht

Het Nederlandse lied blijft namelijk onverminderd populair. De muziek van bijvoorbeeld Gordon, Jan Smit of Jannes waren in 2016 vaste namen in de lijst met bestverkochte albums. Allemaal artiesten die ook zonder speciale studie ontzettend succesvol zijn geworden.

Maar volgens Hannes jr. gaat deze opleiding hem een goede basis geven: "Ik zing al tien jaar, maar ik weet zeker dat ik nog heel veel kan leren. Ik kan daar netwerken, op nieuwe ideeën komen en aan mijn zang werken."

Deel artikel: