Bussumse hei
Aangepast

De keerzijde van de kou: als je geen verwarming hebt

Maakt jouw hart ook een sprongetje als je bovenstaande foto ziet? Can't blame you: kijk maar naar sprookjesachtige ruige rijp of de stijgende schaatskoorts.

Toch is het niet vanzelfsprekend dat je geniet van winterpret. Als je geen huis hebt bijvoorbeeld of als je elektriciteit is afgesloten.

Ik maakte me zorgen over hoe ik de nacht door moest komen.

Paulie, dakloze in Enschede

Paulie woont op straat in Enschede. Met temperaturen van rond het vriespunt overdag heeft hij moeite om zich warm te houden. "Ik zit nu op de grond met m'n hond. De zon is net weg dus nu zit ik in de kou. Ik ga daarom zo naar een winkelcentrum."

Paulie is blij met zijn Sheltersuit in de tas

's Nachts kan Paulie terecht in de nachtopvang van Humanitas. Maar afgelopen zaterdag mocht hij er niet in omdat hij z'n hond bij zich had. "Ik maakte me zorgen hoe ik de nacht door moest komen." Hij kreeg toen een Sheltersuit.

Dat zijn pakken gemaakt van oude slaapzakken die daklozen beschermen tegen bevriezing. "Daar ben ik zo blij mee!" Inmiddels slaapt hij wel in de nachtopvang. De hond slaapt dan in het fietsenhok en Paulie in een bed. "Tika kan er prima bij liggen, maar dat mag niet."

Ik zette Afrikaanse muziek op en ging dan dansen om warm te worden.

Con

Con Starreveld heeft wél een dak boven z'n hoofd, maar kwam in september letterlijk in de kou te zitten toen de elektriciteit in zijn woning werd afgesloten. "Mijn vrouw was er vandoor en ze bleek de rekeningen niet betaald te hebben."

In het najaar was de temperatuur nog redelijk aangenaam. "Maar op een gegeven moment was het ice ice baby en zat ik hier in de kou." Om in ieder geval licht te hebben ging hij in de lift van zijn appartementencomplex zitten. "Zo kon ik in ieder geval lezen." Andere bewoners keken hem dan raar aan als ze bij hem in de lift stapten.

Om zich warm te houden zette hij Afrikaanse muziek op. "Dan sta je even te dansen en krijg je het vanzelf warm."

Inmiddels heeft Con dankzij onder andere de schuldhulpverlening zijn leven weer op de rit. Hij is verhuisd naar een woning waar de verwarming het doet.

Toch zet hij die niet vaak aan. "Ik ben het helemaal niet meer gewend."

Deel artikel: