Turkse studenten in Istanbul

Veel minder studenten gaan naar Turkije

  • Gulsah Ercetin

    redacteur Buitenland

  • Gulsah Ercetin

    redacteur Buitenland

Er gaan veel minder Nederlandse studenten naar Turkije op studiereis of uitwisseling. Op sommige scholen is het aantal studenten dat naar Turkije wil in een jaar tijd met bijna 90 procent gedaald. Dat meldt een aantal hogescholen en universiteiten aan de NOS.

Het land staat op plek 7 in een ranglijst van de populairste landen voor een Erasmus uitwisseling. Vorig jaar zijn zeker 513 studenten naar Turkije gegaan voor hun studie of stage.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Wij belden met verschillende hogescholen en universiteiten om te kijken of Turkije nu minder aantrekkelijk is als studieland.

90 procent minder

Zo is bij Fontys Hogescholen het aantal studenten dat naar het buitenland gaat gelijk gebleven, maar het aantal studenten dat naar Turkije gaat is wel gedaald. Vorig jaar gingen zeker 30 studenten naar Turkije. Dit jaar zijn het er vijf.

"Je ziet wel een verschuiving", zegt Sandra van der Ven, consultant internationalisering bij Fontys.

De onrust die het met zich meebrengt vinden studenten eng. Je kan er niet echt op anticiperen.

Sandra van der Ven, Fontys Hogescholen

"Studenten krijgen het nieuws natuurlijk mee. De onrust die het met zich meebrengt vinden studenten eng. Je kan er niet echt op anticiperen. Iets meer dan de helft van de studenten die gaan, hebben ook de Turkse nationaliteit. Die hebben daar familie of een netwerk." Ze vertrouwen de situatie niet meer, zegt Van der Ven.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken hanteert code geel voor het overgrote deel van Turkije. Dat betekent dat er veiligheidsrisico’s zijn.

'Ga niet naar Turkije'

Fontys Hogescholen adviseert momenteel studenten niet voor studie of stage naar Turkije te gaan.

"Bij de meeste landen die code geel hebben doen we dat niet, maar Turkije is een ander geval. Daar geldt op dit moment nog steeds de noodtoestand. We zijn een beetje bezorgd", zegt Van der Ven. Volgens de school zijn er geen studenten eerder teruggekomen uit Turkije. Dat zagen ze wel na de aanslagen in Parijs.

Ook ouders bezorgd

Op de Hogeschool van Rotterdam wil een aantal studenten wel terug. Volgens Enny Kraaijveld, manager International Affairs, voelen ze zich niet meer veilig in Turkije. "Ze moeten nog drie weken ongeveer, maar eind december, begin januari hebben ze aangegeven dat ze terug willen komen."

In Rotterdam is het aantal studenten ten opzichte van vorig jaar bijna gehalveerd. Volgens de school spelen de recente gebeurtenissen in Turkije daarbij zeker een rol en zijn die van invloed op de keuze van studenten én hun ouders.

Ook bij de Erasmus Universiteit is de belangstelling van studenten om op uitwisseling naar Turkije te gaan de laatste jaren afgenomen. "We denken dat dit veroorzaakt wordt door de onrustige situatie in Turkije", zegt een woordvoerder.

Jermaine (23)

Voor student Jermaine Ellenkamp was de onrust een reden om in Nederland te blijven. Hij studeert journalistiek aan de hogeschool Windesheim in Zwolle. Hij had vorig jaar plannen om naar Turkije te gaan.

"Istanbul is een fijne stad met gastvrije mensen, maar toen was er een aanslag in Ankara. De sfeer sloeg om. Vervolgens ben ik weer naar Nederland gegaan." Eenmaal terug in Nederland ging er bom af in Istanbul. De school adviseerde Jermaine om niet te gaan en hij was het daarmee eens. Hij heeft ervoor gekozen om in Nederland stage te lopen.

Rob Maat, hoofd van de international Office van Windesheim, zegt dat ondanks goede partners in Turkije de vraag naar een verblijf in Turkije is afgenomen en dat ze studenten die willen gaan, wijzen op de veiligheidssituatie. "Tot nu toe zijn wij als instelling nog niet overgegaan, om Turkije op de lijst met 'no go' landen te zetten, maar het wordt wel degelijk als risicoland benadrukt."

"Istanbul is normaliter een van de favorieten plaatsen voor Turkije. Nu zien we dat het aantal vrijwel op 0 staat." De meeste studenten die op dit moment gaan zijn Turkse Nederlanders.

Ben Bartels, buitenlandcoördinator van Hogeschool van Arnhem, ziet dat Istanbul echt wordt gemeden. Bij veel bestemmingen is de onzekerheid ingeslopen, zegt Bartels. Het kan in Berlijn gebeuren, in Brussel. Ook in Turkije. De school houdt rekening met de ontwikkelingen in het land. Zo is in april een studiereis naar Izmir in het westen van Turkije.

Studiereis zo laat mogelijk geboekt

"Er waren 18 aanmeldingen, maar twee studenten hebben zich al afgemeld. Veiligheid was de reden. Na de aanslag in Izmir vorige week heeft de school een spoedoverleg gehad. Voorlopig gaat de reis door, maar ze boeken wel zo laat mogelijk omtrent de veiligheid."

Op Hogeschool InHolland is een afname te zien, net als op de Hogeschool van Amsterdam. "Het is een herkenbaar beeld dat studenten vragen hebben over veiligheid daar en een aantal van hen kiest er daarom uiteindelijk ervoor om niet te gaan", zegt Rolf de Wit, woordvoerder van de HvA.

Weinig veranderd

Maar op sommige hogescholen en universiteiten is er niet veel veranderd. Zo laat Hogeschool van Utrecht weten dat er geen grote verschillen zijn. In slechts één geval is de ontwikkelingen in Turkije genoemd als reden om nu niet op uitwisseling te gaan.Ook op de universiteit in Wageningen zijn geen grote verschillen met voorgaande jaren.

"We houden nauw contact met deze studenten, bijvoorbeeld in geval van een onregelmatigheid mailen we ze om te vragen of het goed met ze gaat en krijgen ze ook de optie om hun uitwisseling vroegtijdig te beëindigen", zegt een woordvoerder van de universiteit.

Bahar

De 25-jarige Bahar woont al een jaar in Istanbul. Ze studeert Maatschappelijk Werk en dienstverlening aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.

Ze loopt stage in een ziekenhuis. "Ik heb alles meegemaakt, maar niet van dichtbij, omdat ik niet in het centrum woon. Ik heb van iedereen telefoontjes gekregen, van familie en leraren. Ik snap de angst maar ik ben geen enkel minuut bang geweest. Als het aan mij ligt, blijf ik nog steeds hier. Het kan overal gebeuren."

Bahar begrijpt dat andere studenten die plannen hadden om naar Turkije te gaan nu misschien bang zijn, maar zij voelt zich daar wel veilig. "Ik vind het jammer. Istanbul is zo'n mooie stad waar je van alles kan doen. Je bekijkt het probleem van buiten. Dan hoor je weer van de zoveelste aanslag en dan denk je: het is eng, maar ik zit hier en het is echt niet zo eng als het lijkt."

Ze vertelt dat ze in Turkije juist blij zijn met stagiaires uit het buitenland. "Wij leren ze hoe het in Nederland gaat qua hulpverlening en zij leren ons weer hoe het in Turkije gaat."

Sumeyra (21)

Sumeyra Koc (21) studeert voor docent geschiedenis in Nijmegen. Zij gaat volgende week naar Izmir.Haar moeder gaat met haar mee de eerste twee weken.

"Mijn moeder wil zeker zijn dat het veilig en vertrouwd is. Dat ze weet in welke omgeving ik ga wonen." Sumeyra zegt dat ze ondanks alle ontwikkelingen in Turkije toch wil gaan.

"Ik denk dat ik zo'n kans niet meer zal krijgen ik vind het te leuk om het af te zeggen. Vanwege de opleiding hoe geschiedenis daar wordt aangeboden. Ik ben juist benieuwd van Turkije hoe het daar wordt aangeboden. Daar wil je naar kijken."

Deel artikel: