NOS Op 3
ANP

Voor een volledig rookvrije generatie wordt in Nederland al campagne gevoerd. Maar in Rusland willen ze een stapje verder gaan. President Poetin wil iedereen die na 2015 geboren is verbieden om ooit nog sigaretten te kopen. Zou zoiets ook in Nederland werken?

Fitboy Poetin

Dit plan komt in Rusland in ieder geval niet uit de lucht vallen volgens correspondent David Jan Godfroid. "Het is onderdeel van een grotere strategie. De afgelopen jaren zijn er wel meer regels ingevoerd in Rusland om roken te verminderen." 

Zo zijn de prijzen verhoogd, mag je niet meer binnen roken en wordt er campagne gevoerd tegen roken. "Vooral door Poetin persoonlijk, omdat hij zelf zo'n gezonde levensstijl heeft. Maar bij mensen thuis wordt er nog flink doorgepaft hoor."

Poetin is fit: hij judoot ook fanatiek EPA

Het plan is nog wel ver weg: de maatregel moet in 2033 ingaan. Dan zijn de kinderen die na 2015 zijn geboren, net 18.

Zou zoiets ook in Nederland werken?

Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen denkt van wel. "Er zijn in Nederland ook al dit soort voorstellen. Dat mensen die vanaf een bepaald jaar geboren worden, geen sigaretten meer mogen kopen. Als je dat als overheid volhoudt dan sterft het roken op den duur uit."

Zo houden een aantal maatschappelijke organisaties zich al bezig met een rookvrije generatie. "Je ziet dat er al niet meer gerookt wordt op plekken waar kinderen zijn. Zoals speeltuinen en scholen. Als die kinderen minder worden geconfronteerd met sigaretten, dan beginnen ze ook minder snel."

Zoiets kan hier ook wel slagen.

Hoogleraar tabaksontmoediging Marc Willemsen

Volgens Willemsen werkt zo'n maatregel ook omdat er zo'n lange periode tussen zit. "Het wordt niet van de ene op de andere dag ingevoerd. Het is pas van kracht als die jongeren de leeftijd hebben waarop ze interesse krijgen in tabaksproducten. Dus als die interesse al minder wordt in de jaren ernaartoe, kan zoiets wel slagen."

Illegale handel

Er zijn wel twijfels of een maatregel als deze illegale handel niet in de hand werkt. "Als er zo'n verbod komt dan zal dat vast invloed hebben op het aantal mensen dat gaat roken," denkt correspondent Godfroid. "Maar er zullen altijd mensen zijn die het blijven doen. Dat is niet specifiek iets voor Rusland, na een verbod zie je altijd wel een illegale markt ontstaan." 

Al zal die volgens Willemsen tegen die tijd echt heel klein zijn. "In Nederland zie je elk jaar al dat het percentage jongeren dat rookt afneemt. Dus tegen die tijd, als er nog ruimte is voor illegale handel, dan lijkt me dat heel erg marginaal en niet iets waar we ons druk om moeten maken."

STER reclame