Senioren krijgen college
Aangepast

Studenten geven colleges in het bejaardentehuis

Senioren en jongeren komen te weinig in contact met elkaar, vonden de studenten Bio-farmaceutische Wetenschappen Christophe Mombers en Arian Khoshchin. Daarom geven ze in bejaardentehuizen colleges aan ouderen. Zo blijven de senioren scherp en zelf steken ze er ook nog wat van op.

Christophe en Arian begonnen er in 2015 mee, als hobby. "De oma van mijn vriendin ging naar een verpleeghuis en ik zag hoe eenzijdig het aanbod van activiteiten daar is", vertelt Arian. "Niet alle ouderen hebben zin in een bingoavond."

Arian merkte dat ouderen graag op de hoogte blijven over actuele onderwerpen, zodat ze zich betrokken voelen bij de maatschappij. "Zo ontstond het idee voor luchtige, toegankelijke colleges. Dat werd al snel een succes."

We keken mee bij een college voor de senioren in het WZH Hoge Veld in Den Haag:

Inmiddels hebben de Leidse studenten een eigen stichting en worden de colleges door 25 studenten gegeven in Leiden, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. "We doen het allemaal vrijwillig", zegt Christophe. "Omdat we het belangrijk vinden iets voor ouderen te doen, maar ook omdat we zo leren spreken voor een groep."

Student Arian geeft college aan senioren

Niet alleen de ouderen leren iets bij door de colleges, de studenten steken zelf ook regelmatig iets op. "Bij een college over gezichtsbedrog was er een man die vertelde dat hij wapens smokkelde tijdens de Tweede Wereldoorlog", herinnert Arian zich. "Hij vertelde hoe hij de mimiek in zijn gezicht veranderde om de Duitsers op het verkeerde been te zetten. Heel interessant om over zo'n ervaring te horen."

Uiteindelijk moeten de colleges leiden tot een win-winsituatie. "Wij leren evenveel van de senioren als zij van ons", vindt Arian. "Voordat ik deze colleges gaf, merkte ik dat er haast geen contact was tussen mij en de senioren. En nu ik begonnen ben met deze colleges geven, zie ik wel dat er veel meer te halen valt. Meer interactie, betere verhalen. Het is eigenlijk heel leuk."

Deel artikel: