Symposium
Aangepast

Student en sekswerker: het verdient beter dan de Jumbo

Zo'n 6 procent van de Amsterdamse studenten doet aan sekswerk en 27 procent van hen heeft het wel eens overwogen. De steekproef onder 363 studenten waaruit de UvA die conclusie trekt is klein, maar dat sommige studenten soms werken als prostituee of webcamgirl is duidelijk.

Zo duidelijk dat er vandaag een symposium over studenten en sekswerk werd gehouden in Amsterdam, om over die combinatie te debatteren.

Lekker cashen

UvA-onderzoeker Marie-Louise Jansen bracht in kaart waarom sommige studenten voor sekswerk kiezen. De hoofdreden is te raden: geld. "Het wordt vaak goed betaald. Voor een avond kan je zo 200 tot 300 euro vragen. En je bent relatief weinig tijd kwijt."

Maar ook plezier en spanning spelen een rol. De studenten die sekswerk doen, doen dat vrijwel allemaal omdat ze het zelf willen, zegt onderzoeker Eloise Gaddess. "Sterker nog, het is een vorm van empowerment." Toch houden veel studenten hun bijbaan geheim. "Ze schamen zich niet, maar zijn wel bang voor het sociale oordeel van hun vrienden."

Toen ik hoorde dat je in Amsterdam voor een webcam kunt masturberen en daar een paar honderd euro voor krijgt, ben ik meteen hierheen verhuisd.

Studente Flora uit Canada

Lyle Muns (22) is zo'n student die als sekswerker bijklust. "Met mijn bijbaantje bij de Jumbo verdiende ik 3,50 euro per uur. Nu is dat 100 euro", zegt hij. Wat hij daarvoor moet doen? "Eerst heb ik altijd een gesprek en leren we elkaar kennen. Daarna begint het met knuffelen en daarna heb je seks met elkaar."

Lyle Muns

Lyle is een van de weinigen die openlijk over zijn bijbaan vertellen. Toch denkt hij niet dat het zijn kansen op een baan verkleint. "Ik ben trots op mijn werk, het staat ook op mijn cv. Ik leer goed omgaan met mensen. En die ervaring kan ik ook gebruiken in mijn toekomstige werk."

'Beter dan een kledingwinkel'

Flora (25, niet haar echte naam) komt uit Canada en financierde haar studie gedeeltelijk met webcamwerk. "Toen ik hoorde dat je in Amsterdam voor een webcam kunt masturberen en daar een paar honderd euro voor krijgt, ben ik meteen hierheen verhuisd. Ik hoefde maar één of twee keer per maand te werken om mijn huur te betalen."

Ze benadrukt dat sekswerk ook gewoon werk is, ondanks het negatieve imago. "Werken in een kledingwinkel met klanten die zich als klootzakken gedragen, is veel mensonterender dan seks hebben met een ander meisje op camera."

Deel artikel: