Er werd dit jaar een stuk meer gesnoven in Utrecht en Eindhoven. In Utrecht gemiddeld zo'n halve kilo per dag, in Eindhoven zelfs meer dan een kilo. Dat blijkt uit een jaarlijks onderzoek naar drugsgebruik. Maar hoe weten we dat?
Wateronderzoeksinstituut KWR vist al bijna 7 jaar jouw drugs- en drankgebruik uit het rioolwater. Als jij drugs gebruikt, komen reststofjes via je urine in het riool. Cocaïne, amfetamine, xtc, methamfetamine, cannabis, viagra, alcohol, koffie en nicotine: het KWR weet het er allemaal uit te filteren.
De onderzoekers nemen meerdere malen monsters van het rioolwater. Nog voordat het water gezuiverd wordt.
Als ze de monsters verzameld hebben, brengen ze die naar een lab voor analyse. Voor het rioolwateronderzoek verzamelden onderzoekers gedurende één week in maart chemische analyses van afvalwatermonsters in 67 steden in Europa. Hiermee is het drugsgebruik van ruim 35 miljoen mensen in beeld gebracht.
Reststofjes vissen
Daar vissen de onderzoekers de reststofjes van drugs- en drankgebruik eruit. Emke: "Vervolgens kunnen we aan de hand van de hoeveelheid liters rioolwater die binnenkomen berekenen wat de vracht (lees: het aantal gram op een dag) is die op die dag binnenkomt en dat weer over de aangesloten populatie delen."
Alleen zeer goed oplosbare stoffen, zoals ghb, kunnen ze moeilijk terugvinden in het rioolwater.
Rioolonderzoek heeft veel voordelen, volgens Emke. "Je plasje liegt nooit. Het is snel, betrouwbaar en goedkoop. Het is een goede aanvulling op enquêtes, die soms als nadeel hebben dat ondervraagden sociaal wenselijke antwoorden geven."