Rick Paul, René, Nina en Ko
Aangepast

Eén kind, drie ouders: dat ons gevoel klopt met de wet, daar gaat het om

Je hebt samengestelde gezinnen, eenoudergezinnen en steeds meer meeroudergezinnen: het zijn gezinnen waarbij meer dan twee ouders voor een kind zorgen. Maar voor de wet zijn er nooit meer dan twee ouders. Nu gaat dat misschien veranderen: vandaag heeft een staatscommissie een advies aan het kabinet gegeven, waarin staat dat een kind wettelijk meer dan twee ouders kan hebben.

Nina (35) heeft zo'n gezin. "Ik was 32, vrijgezel en wilde graag een kind", vertelt ze. "Op de standaard manier ging dat niet lukken, dus moest ik op zoek naar een alternatief. En het liefst wilde ik een homostel." Die vond ze via een kinderwensspeeddate. "Daar ontmoette ik René, en ik viel eigenlijk wel voor hem, als mogelijke vader van mijn kind."

Het klikte, ook met de man van René, Rick Paul (35). Daarom is er nu Ko van 2. Ko heeft dus drie ouders, maar voor de wet maar twee: Nina en Rick Paul. Wie de biologische vader van Ko is, weten ze niet, ze hebben hun zaad gemixt. "We besloten dat dat niet belangrijk is, we zijn allebei z'n vader", zegt René (31). "Maar we moésten kiezen, wie de wettelijk erkende vader is. Dat werd Rick Paul."

Nina, René en Rick Paul

Dat het advies er nu is, is voor dit gezin dus goed nieuws. "Daar zijn we heel blij mee", zegt René. Want op dit moment heeft René dus minder rechten. "Nu is Ko nog jong, dus het valt nog mee. Maar als we naar scholen gaan kijken, moet Rick tekenen. En als Ko in het ziekenhuis op de intensive care belandt, mag ik niet mee."

'Het betekent dat ons gevoel klopt met de wet'

Als ze overlijden, dan heb ik niks.

René

Ook kan hij niet met Ko op vakantie naar het buitenland zonder een rompslomp aan documenten. "En stel dat Nina en Rick allebei overlijden, dan heb ik niks, dan gaan ze naar opa en oma. Nou heb ik wel heel lieve schoonouders, maar het is natuurlijk raar. Ko voelt heel erg als mijn kind."

Als dit voorstel een wet wordt, krijgt René dezelfde rechten als Rick Paul.

Meer meeroudergezinnen

Het aantal meeroudergezinnen is de afgelopen vier jaar enorm toegenomen, zegt kinderwenscoach Sara Coster van de stichting Meer Dan Gewenst. Zij begeleidt singles, homostellen en lesbische stellen op weg naar het ouderschap. "Er zijn geen officiële cijfers, maar vier jaar geleden kwamen 120 mensen per jaar informatie inwinnen, nu zijn het er 900 per jaar."

Volgens Sara heeft de staatscommissie het goed aangepakt. "Ze hebben het belang van het kind centraal gesteld, dit betekent meer bescherming voor het kind." En Nederland kan hierin een goed gidsland zijn, zegt ze. "Alleen twee staten in Canada erkennen meer-oudergezinnen, verder gebeurt het nergens ter wereld."

Alle zorgen weg

Ko woont de ene helft van de week bij Nina en de andere helft bij René en Rick Paul. Op dit moment hebben ze met z'n drieën wel allerlei dingen op papier gezet, zoals afspraken en hoe ze dingen willen regelen in de toekomst. "Maar heel veel dingen die we wilden, zijn niet rechtsgeldig, dus het is een soort intentieverklaring met onze handtekening eronder", zegt Nina. "Dit wetsvoorstel is voor ons dus ideaal."

René en Rick Paul met Ko

Dat vindt ook Rick Paul. "Als het er echt doorheen komt, zijn voor ons alle zorgen weg. Dat is prettig, dat je nooit hoeft te verantwoorden of je echt verbonden bent aan het kind."

"Dat ons gevoel klopt met de wet, daar gaat het om", zegt Nina. "En het zou ook goed zijn van Nederland, iets vooruitstrevends."

Vier ouders

Ko heeft dus drie ouders. Volgens het advies moet een kind maximaal vier ouders kunnen hebben: bijvoorbeeld twee homostellen, waarbij iedere ouder dezelfde rechten en verantwoordelijkheden heeft. Maar als die twee stellen allebei uit elkaar gaan, betekent dat niet dat het kind z'n tijd over vier huishoudens moet verdelen; er mogen maximaal maar twee huishoudens zijn.

"Vier ouders en twee huishoudens vind ik ook perfect", zegt Nina. "Ik dacht daar ook wel over na: als al je ouders uit elkaar gaan, moet je dan elke nacht ergens anders slapen? Het is goed dat dat een beetje binnen de perken blijft, dat er richtlijnen zijn. Dat is ook belangrijk voor een kind."

Volgens minister Van der Steur van Justitie is het kabinet positief over het advies. Een datum waarop dit zou kunnen worden doorgevoerd is er niet: de minister wil in februari een congres organiseren om het maatschappelijk draagvlak te toetsen.

Deel artikel: