Aangepast

Dit dorpje in India leeft van de cannabis

In coffeeshops in Amsterdam wordt het aangeprezen als een van de beste hasj ter wereld: Malana Cream. En het is ook een van de duurste: voor zo'n 10 gram betaal je ruim 200 euro.

De drugs is allemaal afkomstig uit een klein dorpje Malana in de bergen van India. Hier houdt de meerderheid van de 1500 inwoners zich bezig met het verbouwen van cannabis en wordt er geschat dat rondom het dorpje zo'n 480 voetbalvelden aan hasjplantages liggen. Jaarlijks leveren die naar schatting 12.000 kilo drugs op.

Maar de overheid van India is wel klaar met het 'drugsdorpje'. Al in 1985 verbood het land het verbouwen en gebruik van cannabis, maar de aanpak is lastig. Geregeld stuurt de politie agenten met kapmessen de bergen in om de planten om te maaien, maar alles vernietigen blijkt onmogelijk. De velden zitten namelijk ver verstopt in de bergen, waar de politie niet zomaar kan komen.

Bovendien is het niet te achterhalen van wie de velden zijn. De paar dorpelingen die inmiddels zijn opgepakt werden betrapt toen ze hun drugs naar omliggende steden brachten.

Zij kregen gevangenisstraffen van minimaal tien jaar, maar dat schrikt de andere 'boeren' niet af. "Tarwe en andere granen groeien hier niet. Niets groeit hier. We moeten op deze manier leven", zegt de 80-jarige Gori Massi tegen persbureau AP.

Ze loopt dagelijks een uur lang naar haar planten, die ver verstopt zijn van het dorp. Daar wrijft ze de hele dag 'charas', oftewel de speciale hasj, uit de toppen van de cannabisplant. Voor een tola, oftewel 11,6 gram, krijgt zij omgerekend zo'n 50 euro.

Ook haar zoon Jabe Ram benadrukt dat er geen andere optie is. "Als de overheid ons zou helpen door ons te beschermen tegen honger en kou, zouden we het stoppen misschien wel overwegen. Maar het is logisch dat we onszelf niet laten verhongeren. Als we hierdoor de gevangenis in moeten, is dat niet anders."

De verhalen over Malana hebben er ook voor gezorgd dat het een stuk drukker is geworden in het dorpje. Vooral westerse backpackers gaan naar het dorpje om het leven daar te zien, maar natuurlijk ook om de drugs te proberen.

De inkomsten uit het toerisme hebben ervoor gezorgd dat er onder meer een nieuwe weg is aangelegd, waarvan het nog 'maar' een uurtje wandelen is naar het dorp, in plaats van de vroegere vier uur. Ook zijn er in de omgeving hostels gebouwd waar de toeristen kunnen overnachten.

En dat is ook de reden waarom sommige politici vinden dat er niet moet worden opgetreden tegen de hasjplantages. Niet alleen Malana zelf bloeit op door het (drugs-)toerisme, ook de omliggende dorpen profiteren ervan. En dus vinden sommigen dat er best door de cannabisplanten heen kan worden gekeken.

Deel artikel: