Aangepast

Kim zingt Vergeet-mij-liedjes voor dementerende ouderen

Zangeres Kim Erkens van 32 gaat met haar project Vergeet-mij-liedje langs bij dementerende ouderen. Wat kan helpen is muziek, dus laat ze familieleden een nummer kiezen dat een betekenis heeft en Kim draagt het dan voor.

De 71-jarige Peter zorgt dag en nacht voor zijn zwaar demente vrouw Tilly. Een zware taak, zegt hij, maar gelukkig is er de muziek van Kim. "Daar wordt ze rustig van, dat is heel wonderlijk."

Samen met Kim gingen we op bezoek bij Peter en Tilly op hun woonboot in Amsterdam. Peter wilde graag het nummer Waltzing Matilda voor Tilly horen:

Muziek helpt bij dementie, is bewezen. In 2015 verscheen een groot onderzoek over het effect van muziek op de hersenen van dementerenden. Daaruit blijkt dat delen van de hersenen waar muziek wordt opgeslagen 'oplichten' zodra iemand een bekend nummer hoort.

Een groep Nederlandse wetenschappers onderzoekt daarom wat het effect is van muziektherapie bij demente ouderen. "Daardoor ervaren ze bijvoorbeeld minder pijn", zegt projectleider Susan van Hooren van de Zuyd Hogeschool in Zuid-Limburg.

Niet iedereen heeft een fijne herinnering aan schlagers.

Susan van Hooren

Volgens Van Hooren zijn zorgverleners zich lang niet altijd bewust van het effect van muziek. "Of ze weten niet welk nummer goed werkt. Niet iedereen heeft een fijne herinnering aan schlagers, bijvoorbeeld."

Tilly

De dementerenden reageren volgens zangeres Kim heel verschillend op haar liedjes. "Ze raken me aan of worden juist stil. Die reactie voelt heel puur."

Van Peter en Tilly is ze in ieder geval onder de indruk. "Het is een vorm van liefde die ik nog nooit heb gezien."

Deel artikel: