Michael Janus van Micks Rijmwoordenboek
Aangepast

Dit is Mick, de man die al onze sinterklaasgedichten redt

Mick's Rijmwoordenboek draait dit weekend op oorlogssterkte. "Gisteren had ik rond de 100.000 unieke bezoekers en ik verwacht dat dat dit weekend wel naar de 200.000 per dag kan oplopen", zegt Michael Janus, de held achter het meest gebruikte online woordenboek dat je gebruikt als je geen rijmwoord kunt verzinnen.

"Door het jaar heen heb ik aan twee servers genoeg. Vorig jaar bleek ik met zes servers nog steeds problemen te hebben om de site in de lucht te houden, dus nu draaien er acht."

Michael: "Maar door dat succes werd het al gauw te duur om voor al het verkeer te betalen. In de beginjaren ben ik de site toen maar zelf in de lucht gaan houden. In de meterkast had ik een laptop en een servertje." Uiteindelijk bleek ook de meterkast te klein. Nu staat alles in de cloud.

Volgens de statistieken wordt er het meest gezocht op werkwoorden. "Dat komt doordat veel van de laatste zinnen in gedichten daarop eindigen. Ook komen de woorden 'surprise', 'cadeau', en 'werk' veel voor, net als namen van degene die het gedicht moet voorlezen."

Ik houd er een leuke vakantie aan over.

Michael Janus, oprichter Mick's Rijmwoordenboek

Met zulke bezoekersaantallen gaan de advertentie-inkomsten flink omhoog, al is het natuurlijk niet het hele jaar zo druk op Michaels site. "Als het iedere maand Sinterklaas zou zijn, zou ik ervan kunnen leven", zegt hij, "maar nu houd ik er zeker een leuke vakantie aan over."

Ondanks de enorme bezoekersaantallen blijft Michael er nuchter onder. "Ik heb het altijd over mijn one week of fame, waarin half Nederland weet wie Mick is. De rest van het jaar ben ik gewoon weer lekker onbekend."

De woorden 'gevel' en 'bevel' schelen één letter, maar rijmen niet. Dat heb ik er handmatig uitgehaald.

Michael Janus, oprichter Mick's Rijmwoordenboek

Een algoritme zoekt uit welke woorden op elkaar rijmen. Alle pakweg 25.000 woorden in het woordenboek zijn er dan wel automatisch ingezet, maar moesten per stuk worden nagekeken.

"De woorden 'gevel' en 'bevel' schelen maar één letter, maar rijmen niet. Dat heb ik er handmatig uit moeten halen", zegt Michael. "Verder heb ik er eigenlijk weinig omkijken naar."

Deel artikel: