Boswachter Jamie Jenner: "Jammer dat zo weinig twintigers naar de bossen komen"
Aangepast

Waar blijven toch die twintigers in het bos?

Er moeten veel meer jongeren de bossen in, vindt Staatsbosbeheer. Maar hoe? Dat is de vraag. Gezinnen met kinderen en ouderen, die zie je genoeg in het bos. Maar tieners en twintigers, ho maar. Dat moet anders, vindt de bosbeheerder.

Voor elke boswachter die met pensioen gaat, probeert Staatsbosbeheer een jonge boswachter aan te nemen. "Iemand moet natuurlijk wel in het team passen. Het gaat uiteindelijk om die goede mix. Maar we hebben soms interesse in jongere boswachters, omdat bepaalde bossen zich daar goed voor lenen. Denk aan het geven van excursies en het onderhouden van media-contacten", zegt Imke Boerma van Staatsbosbeheer. "Dat lukt niet altijd, want soms spelen lokaal belangen waar je goed van op de hoogte moet zijn. In dat geval zijn senioren weer beter geschikt."

Er zijn nu iets minder dan 500 boswachters. Ongeveer de helft is ouder dan 50 jaar. Het aantal boswachters onder de 34 staat nu op 100.

Jamie Jenner is 26 en werkt vijf maanden als boswachter. Zij snapt niet waarom ze zo weinig jongeren in het bos ziet. "Zelf kwam ik er ook tijdens mijn drukke studie. Ik vind hier mijn rust en kan lekker sportief bezig zijn."

Ze vroegen of we de prullenbakken wat vaker konden legen.

Jamie Jenner, boswachter

Alleen afgelopen zomer was het even druk in Purmerbos, zegt boswachter Jamie: "Toen kwamen jongeren hier Pokémon vangen. Ze vroegen of we de prullenbakken wat vaker konden legen, want die zaten zo snel vol."

Nu is het weer rustig en ziet boswachter Jamie vooral weer de usual suspects. "Als zo'n spelletje de aanleiding moet zijn om jongeren het bos in te krijgen, dan vind ik dat prima."

Purmerbos

Sinds kort is Staatsbosbeheer gestart met een jongerenraad. Daarin zitten zes jongeren van 18 tot 28 jaar met verschillende culturele achtergronden. Zij moeten gevraagd en ongevraagd advies gaan geven over de doelgroep die zo weinig in het bos komt.

Dat is volgens Lawrence Cheuk (26), lid van de jongerenraad, belangrijk omdat een boswachter niet alleen het beleid bepaalt. "Als je het beleid niet aanpast op de jongeren, dan zullen ze ook niet sneller naar het bos gaan."

In de Nederlandse bossen lopen volgens Staatsbosbeheer vooral kinderen tot 12, ouders met kinderen en ouderen rond. "De groep tussen de 12 en 28 jaar die mis je eigenlijk", zegt woordvoerder Joke Bijl.

Studentenfeestje in het bos

Het is volgens Lawrence juist heerlijk om het bos in te trekken. Even je gedachte ordenen, het hoofd leegmaken - alles in die categorie. Om ook de stem van studenten te horen denkt hij erover na om samen te werken met studentenverenigingen.

"Zij kunnen een vertegenwoordiger sturen. Op die manier wordt de jongerenstem gehoord. In ruil daarvoor kan zo'n vereniging dan weer een activiteit plannen in een bos", zegt Lawrence. "Denk aan een introductieweekend, een barbecue of een hardloopwedstrijd."

De jongerenraad zoekt nog leden. Ze zijn nu met z'n zessen, het liefst hebben ze er nog vier bij.

Deel artikel: