Aangepast

Hoera, de bouw trekt aan! Maar nu wil niemand meer timmerman worden

De bouw trekt enorm aan. Maar de bouwopleidingen blijven achter: zij komen leerlingen tekort. Hoe kan dat? We gingen op bezoek bij de opleiding Bouwmensen in Nieuwegein.

"Het bedrijf waar ik werk heeft het heel druk, vooral in de zomer", vertelt de 16-jarige Max. Hij leert hier metselen, maar werkt ook al een jaar als stratenmaker. "Ik doe vooral tuinaanleg en parkeerplaatsen."

"Er wordt weer veel gebouwd", zegt ook de 16-jarige Dylan. Hij ziet dat onder andere in zijn woonplaats IJsselstein.

Ook de directeur van de opleiding, Jos Visser, ziet het. "De bouw trekt aan, en dat is erg fijn na alle negatieve jaren", zegt hij. Maar dit heeft ook gevolgen voor de vraag naar mensen die zijn opgeleid in de bouw. "Er staan ook bedrijven op de stoep die vragen om leerling-timmerlieden en -tegelzetters. En die zijn er niet genoeg."

Volgens de directeur zijn er meerdere oorzaken voor het tekort. "Scholen moeten veel investeren voor zo'n opleiding en hebben de middelen niet. Dus kiezen ze ervoor om vakken aan te bieden zoals handel, waar ze meer leerlingen in een lokaal kunnen zetten."

Ook heeft het te maken met de reputatie van de bouw, door al die slechte jaren. Max: "Iedereen zegt tegen zijn kinderen dat ze niet met de handen moeten werken, maar iets in de ICT moeten doen. Daardoor is een tekort aan mensen ontstaan die wel iets met hun handen kunnen. Mensen zouden de bouw tenminste moeten proberen."

"Mensen denken dat er weinig te verdienen is", zegt ook de 15-jarige Inge. "Ze doen liever hbo. En al helemaal met schilderen: sommige mensen denken: dat kun je ook zelf doen." Zelf volgt ze dus wel een opleiding tot schilder.

Maar wat is dan er zo leuk aan de bouw?

Voor Thomas (15) - die een opleiding tot timmerman volgt - was de keuze simpel. "Ik hou niet van boeken en theorie. En ik ben goed met hout." Dylan zegt ongeveer hetzelfde: "Ik kan veel met mijn handen doen. Mijn hoofd, daar ben ik minder mee. En ik wil later ook architectuur gaan doen."

Volgens Max is er een andere belangrijke reden. "Het verdient goed." En het werken in de buitenlucht dan, is dat niet fijn? "Neuh", zegt de stratenmaker. "Je staat vaak in de kou en in de zomer is het te warm."

Inge ziet wel nog meer voordelen. "Schilderen is leuk. Je kunt er je eigen creativiteit in kwijt." Ze schildert graag deuren en hoopt eigen baas te worden, "want dan hoef je naar niemand te luisteren."

Hun directeur hoopt dat meer jongeren de bouw willen overwegen. Daarom wil hij graag een oproep doen: "Kom naar de bouw. We hebben 10.000 banen in het verschiet en mogelijkheden op mbo 2,3,4 en hbo."

Deel artikel: