Vlogster Monica krijgt botoxbehandeling

Botox steeds normaler, maar wie mag het eigenlijk allemaal spuiten?

Een botoxje hier en een fillertje daar, het lijkt allemaal steeds normaler te worden. Beautyvloggers zetten het op YouTube alsof het deel uitmaakt van een dagelijkse routine. En door de populariteit willen steeds meer artsen aan de slag met de spuitjes en ruziën ze onderling over wie dat mag en wie niet.

Volgens de wet mag iedereen die geneeskunde heeft gestudeerd cosmetische behandelingen doen: iedere basisarts is 'bevoegd'. En omdat het heel wat geld oplevert klussen er steeds meer artsen bij: onder hen zijn dermatologen maar ook tandartsen en urologen die in de schoonheidssalon een filler zetten.

Plastisch chirurg is een beschermde titel. Cosmetisch arts of cosmetisch chirurg is dat niet. Bijvoorbeeld: Robert Schoemacher, de bekende botoxdokter, is cosmetisch arts. Hij heeft niet de specialisatie plastische chirurgie gedaan.

De minister wil dat de verschillende beroepsverenigingen samen beslissen welke artsen naast bevoegd ook echt bekwaam zijn om cosmetische behandelingen uit te voeren. Ook moet worden bepaald welke opleidingen of cursussen ze moeten hebben gehad. Vervolgens zal de Inspectie dit controleren.

Maar de plastisch chirurgen en de cosmetisch artsen komen er samen niet uit.

De wildgroei aan bijklussende artsen is levensgevaarlijk, zegt Ali Pirayesh namens de plastische chirurgen. "Iedere uitgerangeerde radioloog of parttime moeder die basisarts is, voert tegenwoordig cosmetische ingrepen uit", zegt hij.

"Het gevolg is dat patiënten worden behandeld in een kappersstoel waar de haren van de vorige klant nog liggen of in een salon met honden in de wachtkamer. Er wordt Chinese botox gebruikt die niet aan de eisen voldoet en patiënten krijgen helemaal geen bedenktijd bij operaties, zoals bij ons verplicht is." Om die reden zijn de plastisch chirurgen uit het overleg gestapt.

Ali Pirayesh

De beroepsvereniging van schoonheidssalons en die van de kappers vinden dat ingrepen in een salon wel kunnen, als "de regels" maar worden nageleefd. "Het is aan een ondernemer om goed te onderzoeken of een arts de juiste papieren heeft en de arts moet zijn beroepsethiek volgen en grenzen bepalen", zegt de woordvoerder van de schoonheidssalons.

De cosmetische artsen vinden dat een basisarts prima botox kan zetten als hij maar de juiste extra vervolgopleiding doet. "Het gaat erom dat de plek voldoet aan de hygiënische eisen en de arts bekwaam is", zegt Catharina Meijer die voor cosmetisch artsen spreekt. Zij zijn een tweejarige opleiding gestart voor artsen die kleine behandelingen zoals botox en fillers willen uitvoeren en hebben hier een half miljoen subsidie van de minister voor gekregen.

Sterker nog, zegt ze. "De huidige plastische chirurg is in het algemeen niet opgeleid voor botox- en fillerbehandelingen. Cosmetische artsen die bij onze vereniging zijn aangesloten bij uitstek wel."

Een plastisch chirurg is niet per definitie beter dan een dermatoloog die een operatie veel vaker heeft uitgevoerd.

Cosmetisch chirurg Robert Boonen

"Meneer Pirayesh doet alsof een artsendiploma niets waard is", is de reactie van Robert Boonen, die de cosmetisch chirurgen vertegenwoordigd, een groep die door Pirayesh "gevaarlijke koekenbakkers" genoemd wordt. Zij zijn bezig met een certificaat voor cosmetisch chirurgen.

"Wij zeggen dat in sommige operaties een plastisch chirurg niet per definitie beter is dan een dermatoloog die een operatie veel vaker heeft uitgevoerd. Er zijn andere factoren, zoals hoe vaak hij het heeft gedaan en cursussen en congressen, die meespelen bij bekwaamheid."

Volgens Boonen bespelen de plastisch chirurgen de media. "Het is een domeinstrijd. Plastisch chirurgen hebben zich lange tijd te goed gevoeld voor dit soort ingrepen. En nu claimen ze dat zij ze als enige mogen uitvoeren. Ik zal u vertellen: ik ken een cosmetisch arts die plastische chirurgen bijschoolt op het gebied van injectables."

De opleidingen van de cosmetische artsen en -chirurgen zijn ondermaats, zegt plastisch chirurg Pirayesh. Hij stelt een opleiding onder zijn supervisie voor voor basisartsen die alleen kleine dingen mogen doen: fillers, botox en laseren. De plastisch chirurgen zouden hen moeten keuren. Pirayesh is nu bezig met een brief aan de minister om dit voor te stellen.

Volgens Boonen verdraait hij hiermee de zaak. "Zijn agenda is: wij doen alles en jullie niets. Hij wil dus eigenlijk dat concurrenten elkaar controleren en niet de overheid. Dat plastisch chirurgen per definitie bekwamer zijn dan artsen die dit al jaren doen, is klinkklare onzin."

Zijn de plastisch chirurgen eigenlijk bang voor concurrentie? "Realiseer je wel dat wij soms de rotzooi op moeten lossen die zij aanrichten?" is Pirayesh' reactie daarop. "Een cosmetisch arts uit die club heeft pas een neusfiller gebruikt waarna de huid afstierf en het meisje blind werd. Dat moeten we in Nederland niet willen."

Deel artikel: