Aangepast

Nieuw in Nederland? Dan mag je op festivalles

Als je nog niet zolang in Nederland bent en je wil de cultuur begrijpen, kun je als jongere natuurlijk niet om de festivals heen. Een festivalletje pakken op z'n tijd hoort er nu eenmaal bij. Dit weekend organiseert het festival Georgies Wintergarten in krakersdorp Ruigoord een nieuw initiatief. Bezoekers worden gekoppeld aan een jonge statushouder.

Samen bezoeken ze dan het festival. NOS op 3 liep met ze mee.

Rob Simons is een van de bedenkers. “Statushouders die al een tijdje in Amsterdam zitten, zijn hard bezig met een nieuw leven opstarten. We hebben ze uitgenodigd om te laten zien hoe wij hier in deze stad plezier maken en feestvieren.” Rob hoopt dat de statushouders een leuke dag hebben.

Statushouders zijn gekoppeld aan festivalbezoekers

Ongeveer 250 bezoekers gaven zich van tevoren op als buddy. Maar uiteindelijk zijn er zo’n 50 mensen uitgekozen. “Je hebt ook best wel een verantwoordelijkheid en je moet er op tijd zijn, veel festivalgangers komen vaak fashionably late, dus die zagen het toch niet zo zitten”, lacht Rob.

Een van de buddies is Robin. “Ik vind het een superinitiatief.” Hij hoopt een leuke avond te hebben. “Het lijkt me leuk om er zelfs vrienden aan over te houden om bijvoorbeeld mee te voetballen.”

De statushouders zijn ongeveer met 25 personen. De organisatie rekende op meer mensen. “Maar het regent, dus dat zorgt wel voor wat afhakers", denkt Rob. Ze komen uit Riekerhaven, een woonproject in Amsterdam waar jonge statushouders samenwonen met studenten.

Met een bus worden ze opgehaald en teruggebracht. Ze hoeven geen toegangskaartje te betalen. “Eten en drinken kopen ze wel gewoon zelf.”

De groep van buddies en statushouders

Shadi komt uit Syrië en heeft daar wel al wat festivals bezocht. “Dit is het eerste festival in Nederland. Ik vind het heel erg leuk. Ik ben heel blij.”

Omarkaouk, ook uit Syrië heeft al een aantal bezoekers gesproken. “Ze zijn allemaal heel aardig. Ik wil ook graag vrienden maken in Nederland.”

Voor Rob is het initiatief nu al geslaagd. “Als ik zie dat de statushouders met onze Amsterdamse bezoekers aan het praten en aan het dansen zijn en lol maken, dan is er al heel veel bereikt.” Rob denkt ook dat jonge vluchtelingen er ook na vandaag iets aan hebben. “Hopelijk kunnen we zo een springplank geven naar een nieuw leven.”

Deel artikel: