Jim, Fleur, Martin en David
Aangepast

'Veel mensen moeten na die opleiding een uitkering aanvragen'

Jarenlang studeren en na je studie een uitkering moeten aanvragen omdat er geen of alleen slecht betaald werk te vinden is. "Dat is een beeld dat ik herken bij mijn opleiding", zegt Jim van Woensel (25). Hij studeert Culturele Antropologie, een van de studies die volgens de Keuzegids Universiteiten 2017 geen rooskleurige financiële toekomst biedt.

Je zult nergens een vacature vinden met 'antropoloog gezocht'.

Jim van Woensel, student Culturele Antropologie

Volgens Jim wordt er daarom voor eerstejaars een vak georganiseerd waarbij afgestudeerde antropologen vertellen waar ze terecht kunnen komen. "Het is namelijk een erg algemene studie en het wordt nog niet bij ieder bedrijf erkend als een opleiding waar je mee kunt binnenkomen. Je zult nergens een vacature vinden met 'antropoloog gezocht'."

Jim is zich van zijn toekomstperspectief bewust, maar maakt zich daar niet al te veel zorgen over. Hij loopt wel een extra stage en probeert ook bij zijn bijbaan omhoog te klimmen. Maar het gevoel dat hij harder moet werken, heeft hij niet. "Misschien ben ik ook wel idealistisch. Ik denk dat je gewoon moet aantonen dat je ergens goed in bent, dan maakt je opleiding niet meer zo veel uit."

"En ik doe sowieso wat ik leuk vind. Als dat het geval is, speelt geld geen rol. Al wil ik uiteindelijk natuurlijk wel heel veel gaan verdienen."

Ik kan altijd nog een educatiemaster gaan doen. Daarmee is altijd wel werk te vinden.

Fleur Melchers, student Taal- en Cultuurstudies

Voor Fleur Melchers (20) ligt dat anders. Zij studeert Taal- en Cultuurstudies en wist vooraf al dat ze na haar studie waarschijnlijk geen hoog salaris zou krijgen. "Ik zie later wel waar ik terechtkom. Als ik dan een baan heb waar ik niet veel mee verdien, maakt me dat niet uit. Voor mij draait het daar niet om. Iedereen die voor deze studie kiest, weet dat ook wel. En ze zijn daar bij de opleiding open over."

Als Fleur uiteindelijk geen baan kan vinden, heeft ze altijd nog een back-up-plan. "Dan ga ik een educatiemaster doen. Daarmee is altijd werk te vinden."

Afgestudeerd en een uitkering aanvragen

Martin Slaats (27) studeerde Internationaal Recht en vertelt dat veel mensen na die opleiding een uitkering moeten aanvragen. "Je ziet dat er veel werk is, maar niet alles is betaald. Er zijn veel zogenaamde stages en werkervaringsplekken. Maar je doet dan vaak werk dat gewoon door normale medewerkers wordt gedaan."

"Uiteindelijk zie je wel dat iedereen op een mooie plek terechtkomt, na één of twee stages." Dat was ook zo voor Martin. "Ik heb eerst een jaar geploeterd op werkervaringsplekken en ben nu rijkstrainee bij het ministerie van Sociale Zaken."

Je kunt ook buiten je studiegebied aan een baan komen, zeker als bètastudent.

David Riedinger, student Aardwetenschappen

David Riedinger (20) verbaast zich er juist over dat zijn opleiding Aardwetenschappen in het lijstje staat. "Het is voor het eerst dat ik ervan hoor, want ik dacht dat ik wel goede kansen had. Ik maak me nu niet zo heel veel zorgen. Maar ik zie mezelf ook niet per se binnen aardwetenschappen eindigen. Je kunt ook buiten je studiegebied aan een baan komen, zeker als bèta."

Toch zorgt ook hij ervoor dat zijn diploma net wat meer waard wordt door de vakken die hij kiest: natuurkunde en wiskunde zijn volgens David gewild. "Ik heb wel het gevoel dat je na je studie wat moet kunnen en dat je niet telkens de makkelijkste weg kiest."

Deel artikel: