Koeien kijken uit op hun weggeslagen weiland Newshub
NOS Op 3

Wegen zijn bedolven onder puin, honderden toeristen zitten vast en er is voor miljarden schade na de aardbeving in Nieuw-Zeeland. Maar drie slachtoffers die gisteren groots in het nieuws waren zijn in ieder geval veilig. Twee koeien en een kalf zijn gered door hun boer, nadat een nieuwshelikopter ze had gefilmd in hun benarde positie.

De koeien waren gisteren even wereldnieuws. Beelden van de dieren op een door de aardbeving ontstane rots werden massaal gedeeld. 

De redding liet eerst op zich wachten, omdat de reddingswerkers en de boer bang waren voor een nieuwe aardbeving. Ook was er kans dat de grond nog verder zou verzakken. "Het was geen onwil", zei de boer.

Hij vertelde aan een lokale nieuwssite dat hij nog 11 andere koeien uit het weiland heeft gered. Het stuk land was vooraf redelijk vlak, maar na de aardbeving was het onmogelijk om er over te lopen.

"We hebben met een aantal mensen een pad uitgegraven", zei de boer. "De koeien hadden dringend water nodig. Een paar hadden een kalf verloren tijdens de aardbeving, dus die waren behoorlijk gestrest."

Zes meter hoger

Ook de cameraman die het vee gisteren filmde heeft gereageerd. Hij en zijn collega's in de helikopter waren bang om de koeien te laten schrikken. "We hebben expres van een afstandje gefilmd, daarom trilt het beeld zo," zegt de cameraman. 

Volgens hem is op de beelden het hoogteverschil in het land slecht te zien. "De complete heuvel was weggezakt. De koeien stonden wel 6 meter hoger dan de rest van het weiland." Hij is blij dat de beesten bevrijd zijn.

STER reclame