Kijksluiter
Aangepast

Hoe werkt die kijksluiter? Lees hier de bijsluiter

Dat kleine opgevouwen papiertje dat bij je medicijnen zit: de bijsluiter. Of wacht, die ken je misschien niet. Want die leest bijna niemand. Als je hem al leest, is het vaak een onbegrijpelijke lap tekst. En dus werd vandaag de kijksluiter gelanceerd. Geen tekst op papier, maar een video die je uitleg geeft over je medicijn. Als extra hulpmiddel.

Maar ook die kijksluiter is meer dan een muisklik. Hoe het precies werkt? Dat leggen we uit in deze bijsluiter bij de kijksluiter:

Jordy Daamen | NOS op 3
Bijsluiter bij de kijksluiter

Is zo'n kijksluiter echt handiger? Je krijgt bij de apotheek een papieren kaartje met een code die je moet invoeren op een website. Die code moet je wel echt overhandigd krijgen van je apotheker. "We vinden het heel belangrijk dat de relatie tussen de patiënt en de apotheker blijft bestaan", zegt Afke de Jong, een van de bedenkers van de kijksluiter.

Een fragment uit een video van de kijksluiter

Volgens De Jong zal het concept in de toekomst wel meer inspelen op de online gebruiksvriendelijkheid en kunnen we nieuwe ontwikkelingen verwachten: "Denk bijvoorbeeld aan een herinnering via een appje die je laat weten dat het tijd is om je volgende dosis medicijnen in te nemen."

Ook kan worden gedacht aan interactieve filmpjes of een soort spelletje, maar "het is nu eenmaal de zorg", zegt De Jong. Veel budget is er niet. "Het wordt nog verder ontwikkeld, maar laten we eerst hier maar eens mee starten. Je moet ergens beginnen."

Deel artikel: