Aangepast

Nieuwe programmering 3FM 'een druk op de resetknop'

Radiozender 3FM gaat flink op de schop. "Even een druk op de resetknop", zegt zendermanager Basyl de Groot.

Volgens De Groot verandert niet alleen de programmering, maar ook het gedachtegoed van het station. "We gaan 3FM omturnen van radiozender naar jongerenmerk. We willen nog meer aanwezig zijn op televisie, bij concerten, op festivals en op je telefoon."

De ochtendshow wordt helemaal anders. Ik ben geen Giel Beelen.

Domien Verschuuren, dj

Voor de luisteraars van 3FM zal waarschijnlijk het meest veranderen. Zij gaan vanaf aanstaande maandag een heel andere programmering horen. Met in de vroege ochtend twee nieuwe dj's. Domien Verschuuren neemt de ochtendshow over van Giel Beelen en in het weekend is Angelique Houtveen 's ochtends vroeg in de radiostudio.

In 2014 was 3FM nog de best beluisterde zender, maar de afgelopen tijd gaat het met de luistercijfers een stuk minder. Grote namen als Coen Swijnenberg, Sander Lantinga en Gerard Ekdom vertrokken. Onlangs maakten ook Giel Beelen, Paul Rabbering en Timur Perlin bekend te stoppen met hun show. Een flinke aderlating dus.

Maar de nieuwe koers betekent niet dat 3FM per se een luisteraarsmagneet moet worden.

"Ik vind niet dat wij als 3FM ons heel erg moeten richten op luistercijfers", zegt de Groot. "We bouwen aan nieuw talent, zoals Olivier Bakker, en dat kost tijd. Ik wil niet dat hij het gevoel heeft dat hij binnen een halfjaar zoveel luisteraars moet hebben. Ik vind dat wij talenten de ruimte moeten geven om te groeien zonder die enorme druk op de schouders."

Basyl de Groot, zendermanager van 3FM

Dj Domien Verschuuren baalt er behoorlijk van als hij een goede maand heeft gehad, maar de luistercijfers vallen tegen. "Maar de komende maanden ga ik niet naar die cijfers kijken."

De Groot wil zich richten op andere cijfers. "Ik vind natuurlijk wel dat we impact moeten hebben. Dus wij moeten ervoor zorgen dat we jongeren op alle mogelijke platforms bereiken. Daar is radio een onderdeel van. Maar ook: hoeveel volgers we hebben op Facebook, hoe we aanwezig zijn bij concerten en of mensen ons vinden op festivals."

Kritiek was er ook op de 'witte' muziek die op de zender wordt gedraaid. Ook dat gaat volgens De Groot veranderen: "Je gaat de platen horen die nu aan de hand zijn en je hoort de platen die aan de hand gáán zijn. Dat kunnen hits zijn, maar ook de platen die aan de hand zijn in het live circuit of de allerbeste tracks die je hoort als je games speelt."

3FM begint na de ruim 50 jaar dat de zender bestaat echt aan iets anders, zegt de zendermanager. "Heerlijk!"

Deel artikel: