Aangepast

Oorwurmen: hoe kom je af van dat liedje in je hoofd?

Je hoort een intro van Katy Perry, en daar ga je: de rest van de dag drijf je iedereen tot waanzin met je gefluit - zelfs al ben je geen fan van Katy. Je hebt een oorwurm te pakken. Het ene nummer is hardnekkiger dan het andere, hoe komt dat toch? Amerikaanse onderzoekers denken de formule te hebben gevonden, en hebben tips om ervan af te komen.

Uit hun onderzoek wordt duidelijk dat een oorwurm je op ieder moment kan overvallen. Herinneringen kunnen dat ene deuntje bij je oproepen, zelfs als je het niet recentelijk gehoord hebt. Als je weer met die ene persoon afspreekt, of op een bepaalde plaats terugkomt bijvoorbeeld. Hoewel je zou denken dat iedereen ze haat, ontdekten de onderzoekers dat twee derde van de mensen muzikale oorwurmen geen probleem vinden.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoe schrijf je een oorwurm?

Volgens de onderzoekers moet muziek aan bepaalde voorwaarden voldoen om in ieders hoofd rond te blijven zingen. Om te beginnen moet je zorgen voor het juiste tempo: je muziek mag niet te langzaam zijn, maar ook niet al te snel. Op een ware oorwurm moet je goed kunnen dansen en lekker kunnen sporten.

Zorg daarnaast voor een melodietje dat pakkend is, een deuntje dat iedereen zal herkennen. Denk maar aan Vader Jacob, je bent de kinderliedjes uit jouw kindertijd vast nog niet vergeten.

Het laatste ingrediënt is het ritme: hou het simpel, maar voeg een bijzonder element toe. Een sprongetje kan al het verschil maken, vraag maar aan PSY. De Koreaan scoorde in 2012 een monsterhit met zijn nummer Gangnam Style.

Het blijft magie

Rineke de Wit (37) is muziekwetenschapper. Ze heeft zelf altijd de Canon van Pachelbel in haar hoofd. "Maar die zal vast niet in de lijst staan", zegt ze lachend. De top 9 die de onderzoekers samenstelden is voor de Wit nauwelijks verrassend te noemen. "Het zijn nummers waarover je echt niet hoeft na te denken."

Naast het deuntje maakt volgens Rineke ook de titel het verschil bij een echte oorwurm. "Bij een oorwurm bestaat de titel bijna altijd uit de belangrijkste tekst uit het nummer. Je begint al te zingen zodra je de titel ziet. Lady Gaga is daar een ster in, dat blijkt maar weer."

Het lijkt misschien een simpel trucje om zo'n hit te schrijven, maar volgens de Wit valt dat vies tegen. "Als je op zo'n voor de hand liggende manier een hit wilt schrijven, moet daar wel heel origineel op inspringen om het te laten werken." Behalve een optelsom van ingrediënten heeft een artiest een hoop geluk nodig om te scoren. "Je bent afhankelijk van de timing, je hebt de juiste omstandigheden nodig. Het blijft uiteindelijk toch magie.

Zo kom je van een oorwurm af:

De onderzoekers hielpen je niet alleen met het samenstellen van de top 9: ze onderzochten ook hoe je het beste van een oorwurm af komt.

Deel artikel: